За момента не се прави нищо за преодоляването на дефицитите в енергетиката, коментира председателят на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Кирил Домусчиев, цитиран от Агенция „Фокус”.

Той обясни, че наредбата за облекчение на тежестта върху индустрията, която се очаква да бъде приета няма нищо общо с дефицитите в сектора.

„Искаме първо да изчистим дефицитите в системата и тогава ще гледаме какви са наредбите, цената на електроенергията и дали тя дава възможност нашата индустрия да е конкурентоспособна, да реализира експорт и ръст на БВП”, подчерта председателят на КРИБ.

„Вдигат два пъти таксата „Задължение към обществото”, при положение, че от няколко години има мораториум върху строителството на нови мощности за ВЕИ. След като преди няколко месеца със Закона за енергетиката се прекрати дейността на заводските централи и на нискоефективните топлофикации и дружества, което нямаше никакъв ефект, тази компонента се увеличава три пъти. Как мислите, че се справя някой с реформите?”, попита Домусчиев.

Според него „Ако не срещнем разбиране и победи лобито на монополите, протестите няма да са само за един час”.

„Няма да спрат протестите на бизнеса, докато през този един месец не видим как ще се развият нещата. Ако нашите предложения намерят реализация и се види, че има ефект от това, което предлагаме, тогава няма смисъл да се спира електроенергията на фирмите”, обясни Домусчиев. Той предупреди, че по решение на работодателските организации протестите могат да се засилят.

„Днес се протестираше в над 50 населени места. Снощи се бяха записали над 1 100 фирми, днес очаквам да са поне 2 000 и стотици хиляди работещи в тях. Протестът днес беше с по-голям ефект от очакваното и с много голяма активност и желание от страна на хората”, подчерта Кирил Домусчиев.

Председателят на КРИБ допълни, че това е доказателство, което оборва спекулациите, че протестът е само на определени хора от бизнеса, чиито интереси обслужва.