Лидерът на КРИБ обвини колегите си от БСК в авторство на скандалната идея. Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев заяви пред "Нова телевизия" в четвъртък, че той лично бил против предложението за национализация и последваща приватизация на двете американски централи "AES Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", въпреки че предложението се съдържа в документ, подготвен и подписан и от четирите работодателски организации.

Става дума за пътната карта за реформи в енергетиката, която предлага също така фалит на НЕК, закриване на БЕХ и изкупуване на заемите на ВЕИ централите от ББР. След оповестяването на спорните предложения документът бе свален от сайта на четирите организации. Въпреки че не е официален документ той обаче вече е бил обсъден с представителите на изпълнителната власт, пише "Капитал Daily".

Домусчиев посочи, че предложението, свързано с двете американски централи, е било на Българската стопанска камара. "Това е предложение, което дойде от БСК, не от КРИБ. В никакъв случай обаче не става дума за национализация, а в процеса на преговорите да се търсят каквито и да било норми. Аз лично не го подкрепям. Това е мое лично мнение. Но аз не мога да кажа на колегите от БСК: Не ги внасяйте", заяви Домусчиев.

От своя страна председателят на БСК Божидар Данев коментира пред "Капитал", че всички предложения са на четирите организации и те са ги припознали.

"Става въпрос за придобиване от държавата, което не е национализация", пояснява Данев. По думите му "търси се чужд инвеститор, който да поеме централите при нови условия и не на преференциални цени, които са заробващи за страната ни".