Единадесет банки ще финансират "Хювефарма" с 275 млн. Евро. Фармацевтичната група ще заложи като обезпечения активи и цели търговски предприятия, сред които и "Биовет"  В консорциума на кредиторите участват както местни, така и чужди банки от Европа и САЩ, съобщава "Капитал Daily".

 

Като обезпечение по заема ще бъдат учредени залози върху акции и вземания на дружествата от групата, както и върху цели търговски предприятия. Сред тях е производителят на препарати за хуманната и ветеринарна медицина "Биовет" от град Пещера. В края на октомври собствениците му ще трябва дадат одобрение за учредяване на залога, с което братята Кирил и Георги Домусчиеви ще набавят средствата, които са им необходими за изкупуване на акционерния дял от 36.6% на The Rohatyn Group в "Хювефарма".

В схемата за обезпечаване са включени още "Хювефарма НВ", "Хювефарма интеренешънъл БВ", "Хювефарма холдингс", "Хювепроджект", "Хювефарма инк". През юли Standart & Poors присъди и рейтинг BB- на "Хювефарма", което бе изтъкнато като необходима стъпка в подготовката за поемане на заем.

 

С част от парите ще бъдат рефинансирани съществуващи кредити на "Биовет" за 23 млн. евро, както и на "Хювефарма" за 22 млн. евро. Операцията по рефинансиране на кредитите на "Биовет" ще даде възможност на дружеството да постигне икономия от 435 хил. евро само от разхода за лихви.

 

За миналата година групата има 304 млн. лв. нетни приходи от продажби, което е с 21% повече спрямо 2012 г., а нетната ѝ печалба възлиза на 65.247 млн. лв., или с 30% повече на годишна база.