Цените на горивата на дребно са най-ниските в Европейския съюз и дори не може да мечтаем за 2 лева на литър бензин, заяви в Денят на Дарик главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса Васил Симов. По думите му в страни, които са извън обединена Европа, може и да има по-ниски равнища на цените на горивата, защото те нямат задължителни нива на акциза.

По отношение на цените на пшеницата и другите зърнени култури, Симов заяви, че те зависят основно от реколтата. За първи път миналата година потреблението е надхвърлило производството на зърнени култури. Заедно със слабата реколта това е довело до сериозен скок на цените, които са повлекли и цените на останалите суровини и храните. Шефът на ССБ прогнозира, че тази година, ако климатичните условия са по-добри, това може да доведе до успокоение на цените.

За българските износители обаче годината може да е много трудна, ако Русия, Украйна и Казахстан създадат търговско обединение за износ на пшеница и продават на дъмпингова цена. Освен това традиционни пазари на пшеница като страните от Северна Африка изпитват проблеми и може това също да доведе до не толкова добри резултати за българските износители.

Цялото интервю с Васил Симов може да чуете в прикачения файл