Банкерите се радват на все по-малко доверие от страна на потребителите заради скандалите с големите бонуси, манипулациите на LIBOR и заради глобалната финансова криза, която се зароди в банковите офиси.

Дори и намаляващо обаче, доверието в тях остава по-високо, отколкото доверието към журналисти и политици. Това показват данните на британската компания за потребителски проучвания Which?, цитирани от BBC.

За целите на изследването са анкетирани 2 060 души във Великобритания. Те е трябвало да отговорят кои са професиите на които се доверяват най-много. Медицинските сестри, лекарите и учителите са сред професиите, които вдъхват най-голямо доверие в класацията. банкерите, журналистите и политиците заемат последните три места от нея в тази последователност.

Анализът на тези резултати показва, че има спешна нужда за фундаментална промяна в банковата култура и практики. Именно скандалите от последните години са подронили престижа на тези професии. Според Which? банкерите трябва да връщат бонусите си при незадоволителни резултати или действия, довели до загуби за институцията, за която работят.

Трябва да се търси отговорност от банкерите за това дали спазват етиката и морала, смятат от Which?. Това е нещо, което и от банковата индустрия признават, особено след като е очевидно, че за да могат да привлекат клиентите обратно, банките трябва да им покажат, че са на тяхна страна, а не от другия край на барикадата.

Промяната трябва да тръгне именно от Лондон, смятат още авторите на изследването. Според това, че столицата на Великобритания е световен финансов център спомага за отправяне на послание, което може да достигне в далечен периметър.