Индексът на сините чипове Dow Jones нарасна с 4.68% до 10 850 пункта. Nasdaq и S&P 500 се вдигат съответно с 4.97% и 5.27%.

Покачването на акциите на Уолстрийт не е неочаквано. Според анализатори, вчерашните спадове от по 7-9% на основните индекси са привлекли вниманието на така наречените "bargain hunters" или в буквален превод ловци на изгодни сделки.

Въпросът за спасителния план обаче все още остава отворен. Инвеститорите се надяват държавата да се намеси скоро, защото в противен случай спадът от понеделник може да се стори незначителен.

На този фон цената на петрола тръгна отново нагоре като надмина равнището от $ 100 за барел, следвайки стръмен спад ден по-рано, поддавайки се на нарастващия консенсус сред инвеститорите, че Конгресът ще успее да възкреси пропадналия спасителен план на правителството.

Лекият американски петрол с доставка през ноември поскъпна с $ 4.27 до 0.64 за барел към 22:30 часа българско време. Малко преди това черното злато се покачи дори до $ 101.40.

 

Снощи цената на петрола се срина с повече от $ 10 за барел до $ 96.37, което е вторият най-голям спад за всички времена, ако се оцени стойността на долара.

 

В Европа

По-рано днес, водещата италианска банка UniCredit (Уникредит) се срина на борсата, което поставя под съмнение финансовата й стабилност. Италианските власти обаче изразиха увереност в стабилността на банковата система на страната.

За първи път от началото на финансовата криза в САЩ, която в последствие засегна редица европейски банки, италианска банка е изправена пред сътресения. Акциите на банката спаднаха с 12,69% до 2,59 евро при затварянето на борсата в Милано. Вчера банката приключи със спад на акциите си от 10,30% до 2,9725 евро, най-ниското си ниво от десет години насам.

 

Източници: Yahoo Finance, БГНЕС