Вчера най-внимателно следеният индекс на фондовите борси по света, Dow Jones Industrial Average, падна като камък с 2.22% надолу. Точното време, за да се ободри пазарът с фантастична прогноза: според коментатор на MarketWatch, в следващите 12 до 18 месеца Dow ще се изкатери до 20 000 пункта от сегашните 12290 пункта.

 

Според автора, пазарът винаги реагира на лошите новини така, сякаш това са Лошите новини. Действително имаше периоди на понижения на фондовите пазари – през 2008 г., от май до юли 2010 г. и така нататък. Но това са само временни фази, в които пазарът си е поемал дъх. Има поне 10 фактора, които говорят, че в скоро време индексът на сините чипове ще избухне.

 

Вторият рунд на количествените улеснения на практика не е започвал. Не е вярно, че QE2 стартира през ноември и ще приключи в края на юни. Федералните стимули се нуждаят от 6 до 18 месеца, преди да окажат ефект върху икономиката. Така че вкараните в системата 600 млрд. долара ще се задействат чак в края на 2011 г.

Те пък не са само 600 млрд. долара, а доста повече, вероятно 3 трилиона, заради ефекта на мултипликатора. Така че реалното притеснение сега според автора не е липсата на икономически стимули, а балонът, който те ще създадат през 2013 г.

 

После, САЩ сякаш се намира в третия мандат на Джордж Буш. Става дума за удължаването на данъчните намаления. Обама пък иска да бъде преизбран, така че внимателно ще следи какво се случва на фондовия пазар.

 

В момента нефинансовите компании имат най-висока парична наличност в историята на страната – почти 2 трилиона долара. Те трупаха кеш в последните години, за да са готови, ако им се случи нещо. Н ищо фатално не се случи. И сега компаниите ще започнат да харчат. Ще има най-големите обратни изкупувания на акции, каквито някога сме виждали. Предлагането на акции на свободния пазар ще намалее. Какво гласи, тогава, основното правило на икономиката?

 

Едновременно с това, корпоративните печалби в момента са на най-високото възможно ниво. Станахме свидетели на първата рецесия в човешката история, когато печалбите на компаниите нарастваха през всяко едно тримесечие, в което БВП спадаше.

 

Според анализатори, догходина печалбата на акция в рамките на S&P500 ще достигне средно 95 долара. Сложи го 100, тъй като обикновено тези прогнози са консервативни. Умножи го по 20 – с ефекта на правителствените стимули – и ето ти S&P500 на 2000 пункта и DJIA вероятно на 20 000 пункта.

 

В момента някои от най-добрите акции са ужасно евтини. Apple например се търгува само за 1/12 от печалбата, като пазарът забравя, че фирмата на Стив Джобс има налични 65 млрд. долара и нито долар дълг към банките. Microsoft пък се търгува само 1/10 от печалбата, а Intel 1/8. Акциите на големите компании ще тръгнат нагоре, като цената на изредените вероятно ще се покачи двойно или тройно – а с тях и самите индекси.

 

Що се касае до безработицата, тя може сега и да е по-висока. Но преди една компания да наеме нови постоянни служители, тя първо наема временни. Точно това виждаме да става и в момента. Така че и това основание за притеснения ще отпадне.

Фирмите са все по-иновативни и на пазара не спират да излизат нови продукти. Демографските промени през следващите години също оправдават да се заложи на акции, твърди авторът и обобщава:

Битката между бикове и мечки никога не спира. В медиите се пишат всякакви неща. Например се твърди, че пазарът пада заради проблемите на Гърция – една икономика с мащабите на Род Айлънд. В Google не остана място от статии, предричащи фалита на Гърция и как тя ще повлече цялата финансова система. Откакто тази дъвка започна да се дъвче през миналото лято, пазарът се покачи с около 25%.