Със стряскащото решение на Швейцарската национална банка за връзване на франка спрямо евро Wall Street получи негативен сигнал. В момента фючърсите на американските акции се понижават чувствително, като има изгледи ужасният понеделник на европейските борси, подминал САЩ заради празника, да се превърне във финансов ураган и за Америка.

На този фон анализаторите са изключително затруднени да дадат надеждни съвети: какво да се купува и какво да се продава? По-лесно е да се каже какво да се избягва. Вероятно най-вече акциите на компании, които разчитат основно на правителствени разходи за своите поръчки, особено военни компании като Lockheed и Northrop предлага MarketWatch. Новият тласък за бюджетни икономии ще съкрати разходите в тази сфера.

Независимо дали златото е балон, който ще се пукне скоро, или пък си поскъпва съвсем закономерно, така или иначе идва момент, в който паниката и търсенето на убежище отслабват. Има силни компании с устойчив бизнес, които разпределят добри дивиденти. Днес акциите на много подобни дружества са неоправдано подценени. Следователно може би ще настане и момент, в който ще има нужда да се продават ДЦК и злато за нещо по-активно.

Анализаторите от САЩ съветват също така да се внимава с Китай. Централното правителство през юни трябваше да осигурява финансиране на местните власти, които досега се провалиха в икономическите си проекти. Регионите имат дългове в размер на 2.2 трилиона долара, което е около 30% от БВП на Китай. Това от своя страна означава не толкова да се избягват инвестиции на китайския пазар, който остава с добри дългосрочни перспективи, но да се обмисли по-добре купуването на фючърси и акции на производители на желязо и мед.

Съветът за купуване разбира се сочи към несправедливо подценените компании – такива със сигурни приходи, които в последните си отчети просто не са отговорили на завишените пазарни прогнози, но имат силни традиции и дивиденти. Такива са например Goldman Sachs, BP, Verizon, Telefonica и други, вероятно също и фармацевтичните и химическите компании.

Покрай описания „бичи“ залог за американския фондов пазар вероятно трябва да се отчетат и възгледите на мечките. Технически анализатори като Ед Карлсън твърдят, че се намираме във финалната фаза на задържал се от март 2009 г. бичи пазар. В този етап от пазарното развитие има множество приливи и отливи, индексите са силно волатилни.

Моделът, установен в края на 1960-те, предвижда 28 „чупки“ след пика в рамките на две години – след което индексите забиват нос. През юли 2011 този модел се потвърди, като видяхме 21-та до 25-тата чупки. 26-тата фаза беше дъното през август, в края на месеца дойде известно възстановяване, 27-мо по ред – и сега през септември предстои дъното на 28-мата фаза, вероятно под 10000 пункта за индекса Dow Jones Industrial Average.

Според анализатора Майкъл Кан, през април и май американският фондов пазар е прехвърлил своя „покрив“, който вече е „обречен“ на голямо понижение. Вероятно целта на индекса ще е дъното от 9650 пункта през лятото на 2010 г. Не е приятно, но и нищо апокалиптично.

Мечките вероятно ще се възползват и от това, че септември през последните десетилетия е негативен за пазара месец. Двата последни месеца септември завършиха с растеж за акциите – тогава вероятно още по-чувствително ще е понижението на третия път.

Кан твърди, че вероятно вече е започнал цикличният мечи пазар. Добрата новина е, че според него този път мечият пазар ще е по-кратък от предишния период, проточил се от 2007 до 2009 г. Тоест търпеливите инвеститори ще имат шанс да направят дълги пари след началото на следващата година.