Правителството няма как да изкара пълен мандат и затова трябва да има избори до края на годината, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на нарочна пресконференция. По думите му изходът от ситуацията има няколко варианта - хоризонт на правителството до октомври 2015 година, избори до края на годината или избори догодина по това време. След това обаче той обясни, че е по-добре за страната изборите да бъдат през октомври следващата година.

Още в началото на пресконференцията лидерът на ДПС Лютви Местан се презастрахова, че поема риск с днешните си изявления, защото могат да бъдат изтълкувани неправилно.

ДПС не произнася присъди и няма да го направи и днес, коментира Местан. В анализа си за политическата ситуацията лидерът на ДПС посочи, че евровотът е дал отговор на някои въпроси, но е и поставил нови такива. По думите му основният въпрос сега е дали този вот ще прелегитимира кабинета „Орешарски".

Местан коментира, че правителството няма да зависи от аритметиката или протестите, а от това дали ще е в състояние да управлява ефективно. За второто е необходимо да се стъпи и на реално доверие, допълни лидерът на ДПС.

Местан посочи, че трябва да се потърси отговор дали евровотът е задал реална алтернатива. В сметката му двете партии зад кабинета са получили над 800 хил. гласа.

Приемаме, че 800 хил. гласа не са достатъчни за подкрепа на кабинета, заяви Местан.