ДПС и Коалиция за България имат най-скъпите предизборни кампании, сочат отчетите за изборите на 12 май, публикувани от Сметната палата.

Рекордьор е Движението за права и свободи, което е похарчило 3.9 млн. лева за кампанията си. За сравнение "Глас народен" на Светльо Витков е дала 14 500 лева.

Кампанията на Коалиция за България е струвала малко над 3 млн. лева, като по-голямата част от тях са представени като "собствени средства".

Столетницата има и множество дарители, повечето от които са давали суми под 500 лева, но са отдавали и вещи за нуждите на кампанията.

При ДПС също има безвъзмездно използвани вещи на дарители, както и при ГЕРБ - основно става дума за леки автомобили.

Партията на Бойко Борисов е финансирала кампанията си с държавна субсидия в размер на 1.9 млн. лева. Най-скъпата кампания безспорно е на ДПС, като 2.7 млн. лева са обявени като "държавна субсидия", а останалите - като членски внос. Четвъртата партия, влязла в парламента - "Атака", е направила кампания за 584 000 лева.

Доста по-скъпи са кампаниите на Коалицията между ДСБ и Българския демократически форум – 2.1 млн. лева, като по-голямата част от тях отново са обявени като "собствени средства". Партията на Меглена Кунева е направила кампания за 1.2 млн. лева.

Половин милион лева е струвала кампанията на Ред, законност и справедливост. ЛИДЕР са дали 950 000 лева за предсрочните избори. Кампанията на "Зелените" е струвала 30 900 лева.