Ако мандатоносителят БСП е взел своето окончателно решение за оставка на кабинета „Орешарски", то е време за спешни консултации при президента Росен Плевнелиев.

Това стана ясно от думите на лидера на ДПС Лютви Местан по време на извънредна пресконференция.

„Решава мандатоносителят, ако те са взели своето окончателно решение, време е за отговорни консултации при държавния глава. На пресконференцията на ДСП миналия четвъртък се случи нещо, което не заслужава оценки като произнесена присъда над кабинета „Орешарски".

Ние останахме докрай лоялни на правителството с тезата си, че в рамките на 42-рото Народно събрание няма възможност за реализиране на друга формула на управлението освен програмен кабинет с министър-председател Пламен Орешарски. Пресконференцията на ДПС в четвъртък не предопредели, а ускори взимането на вярното решение - предсрочни избори, в интерес на българските граждани", коментира Местан.

По думите на лидера на ДПС втората новина от пресконференцията миналия четвъртък, е, че ДПС изрече най-вярната позиция по отношение на Южен поток - един много важен проект за България и за редица европейски страни, който обаче не може да бъде реализиран въпреки Брюксел, а единствено в диалог с Брюксел".