Между 2 и 6% се очаква да се повиши брутният вътрешен продукт от включването на незаконни дейности като проституция и търговия с наркотици. Те ще влязат в изчисленията за ръста на икономиката през октомври, съобщи шефът на дирекция “Макроикономическа статистика” в НСИ Елка Атанасова.

Проститутките и наркотиците се включват в сметките за БВП във всички европейски държави. Някои вече са го направили, като например в Холандия увеличението е с 6 на сто, отчита “24 часа”.

Първите данни за скритите дейности у нас ще бъдат обявени на 30 септември, казаха от НСИ. Институтът нямало да прави собствени проучвания, а ще събира данни от официални доклади - на министерства и международни институции.

Промяната при изчисляване на БВП не се очаква да доведе по изменение на ръста на икономиката. Причината е, че със скритите дейности ще бъдат ревизирани данните от 1995 г. по тримесечия и години.

Вследствие на промените тримесечните оценки за БВП и производителността на труда ще бъдат оповестявани в по-кратък срок. Годишните данни за икономическия растеж вече ще се ревизират на 9 месеца, а не както досега - на 14 месеца.

Освен проститутките и наркотиците в БВП ще влизат и условната рента на гаражите у нас, както и плащанията в натура за сухопътния и въздушния транспорт.

Ръстът на икономиката у нас е 0.5% през второто тримесечие спрямо първото, а на годишна база – 1.6 на сто, съобщи още НСИ. БВП е 19.517 млрд. лв., или на човек се падат по 1 379 евро.