Няма дружество, което да е пуснало свои акции на фондовия пазар и да е пропуснало да каже, че прави това и заради имиджа, който борсата по принцип носи.

Устремът на дебютантите, обаче сериозно се размива в навалицата от компании, някои от които са в ликвидация или несъстоятелност и на които няма кой да помогне за слизане от борсовия подиум.

В последно време мнозина се повториха в наблюденията си, че пейзажът на тържището е сериозно загрозяван от някогашните държавни мастодонти, на които не им е мястото на БФБ.

Според Виктор Папазов, председателя на Съвета на директорите на борсата, излишните дружества там са 150. Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на Елана Холдинг, е на мнение, че от общо 380 компании, листнати на борсата, около 200- 250 трябва да отпаднат или да минат в по-нисък сегмент.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България пък се борят за законови промени, които да помогнат на дружествата да се делистнат, тъй като в момента единственият начин това да се случи е отправяне на търгово предложение. В същото време интерес за предприемане на такава стъпка, особено при компании като Екарисаж – Тенево АД, например, разбираемо няма.

Инвестиционната общност е единодушна, че качеството на капиталовия пазар зависи от предлаганите на него компании и когато сред тях има „заспали” дружества, това е в ущърб на пазара и е пречка пред справяне с проблема на ниската ликвидност като цяло.

Воден от тези въпроси, DarikFinance.bg отправи въпрос към читателите си през миналата седмица: Кои компании трябва да отпаднат от борсата?

Сред най-впечатляващите отговори бе този, че нито едно дружество не трябва да бъде делиствано, за което са гласували 21% от участвалите 94 души.

Почти половината от включили се в сондажа на мнения смятат, че дружествата с ниска ликвидност нямат място на борсата, а 24% смятат, че дружествата с нисък free- float е редно да не ползват публичен статут, при положение, че толкова малък процент от капитала им е в ръцете на дребни акционери.

Предприятията от масовата приватизация пречат на 14% от анкетираните, които намират присъствието им на борсата за излишно.

Остава да видим дали всеобщото мнение, че пейзажът на БФБ има нужда от прочистване ще срещне нужната законодателна подкрепа, за да се случи реално желаният ефект от публичността, а именно присъствието на борсата да е равно на безспорен престиж.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение.