Г-н Иванов, каква е позицията на ДСБ по скандала с НАП, с оставката на Мария Мургина?

Днес ДСБ проведе заседание на националното ръководство, след което оповестихме четири категорични искания към държавните институции.

Преди всичко към Главния прокурор, който веднага трябва да съобщи публично името на прокурора, който е предупредил бившия шеф на НАП Мария Мургина, че срещу нея се готви операция на ДАНС. Ние имаме сведение, че това е прокурор от Върховната касационна прокуратура и е близък до ръководството на БСП.

Вие знаете ли името на този прокурор?

Това не мога да твърдя със сигурност, защото човекът отговорен да съобщи името се казва Борис Велчев, който е Главен прокурор на република България. Той трябва да го стори незабавно.

Но вие твърдите, че той е от ВКП?

Точно така. И той е близък до средите на БСП. Друго наше искане е Борис Велчев да поиска имунитета на всички замесени депутати, за да може да се проведе разследване, като то бъде в нормалната рамка, която предвижда законът. Някои имена дори бяха споменати. Не могат да бъдат разпитани поради това, че те притежават депутатски имунитет.

Кажете едно или две имена на депутати?

БСП в Силистра небезизвестният г-н Гущеров. Неговото име бе споменато многократно в рамките на тези няколко дни, след като скандалът с Мария Мургина гръмна. Оказа се, че по твърдение на бившата шефка на НАП в Силистра, той е оказал силен натиск за прикриване на източване на пари, чрез схеми по източване на ДДС.

На трето място, ДСБ настояват за незабавното отстраняване на финансовия министър Пламен Орешарски. Мария Мургина беше неговото лично настояване за ръководител на НАП, той трябва да поеме отговорността си. Мария Мургина в случая е просто един бушон, който гори, за да бъдат прикрити покровителите на по-високите етажи. По този повод ние настояваме Пламен Орешарски да бъде отстранен от поста си.

Искам да отбележа, че този случай е доказателство за дълго съществувал политически чадър, защото това, което излезе в пресата показа, че още преди две години е имало сведения. И тези сведения са подадени от ръководители на НАП, при това не в един град, но и в Бургас и Пловдив.

За какъв период от време все пак говорим?

За две години. В това време, няма никакво съмнение, че е бил известен и Пламен Орешарски и Главния прокурор.

За какви суми става въпрос, като загуби?

Сумите, които трябва да бъдат уточнени в разследването са не по-малко от 500 млн., но някои вестници направиха заключения за 1 млрд. лв. В момента на икономическа и финансова криза, в страната се оказва, че месеци наред е източван бюджета със сума, която може да се окаже, че надхвърля 1 млрд. лв., защото няма съмнение, че Мургина и няколко свързани с нея лица са само видимата част на айсберга, който всъщност е доказателство за пълната корумпираност и разпад на изпълнителната власт.

Кажете докъде се разпростира айсберга – изпълнителна, законодателна власт?

Това, което е ясно, че има депутати, които са оказвали натиск, а може би някои от тях са участвали в тези схеми за източване на ДДС. Що се отнася до изпълнителната власт, когато пряко назначената от министъра на финансите Мария Мургина от две години се знае, че злоупотребява с финансовото си положение и затова са били постъпили сигнали и до самия министър Орешарски, а по всяка вероятност е бил информиран и премиерът, то е ясно, че се касае за политически чадър от най-високите нива на изпълнителната власт. Сега тези хора трябва да поемат отговорността си. Защото отговорност се носи не само за назначение, но отговорност се носи, когато този чиновник се оказва силно корумпиран.