ДСБ призовава правителството на ГЕРБ и лично министър-председателя Бойко Борисов "да се противопоставят на натиска на руския премиер Владимир Путин, за да не наложи Москва своите интереси". Това се посочва в декларация, прочетена от заместник-председателят на партията Даниел Митов, която Националното събрание на ДСБ прие.

Ако не го направи, правителството ще осъществи енергийната политика на правителството на тройната коалиция и на президента Георги Първанов, но ще загуби нашата подкрепа, заявяват от ДСБ.

Според тях правителството "отива неподготвено" на разговорите с Русия, с неясни и отслабени преговорни позиции. С голяма тревога посрещаме отстъплението на управляващите от ГЕРБ на нарастващия руски натиск върху България за изграждането на АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток", се посочва в документа.

Според ДСБ, осъществяването на тези проекти ще засили енергийната зависимост на страната ни от Русия, а настъпателното поведение на руската страна се дължи и на показаната досега "готовност на премиера Борисов да се огъне под руския натиск".

Руското енергийно лоби в България успя да забави построяването на крайно необходимите връзки с газопреносните мрежи на Румъния, Гърция и Турция, което не позволи на правителството да изгради силна позиция преди преговорите за нов договор за доставка на газ, смятат от ДСБ.