Дубай, подготвя нов бум на инвестициите в инфраструктура, но ще трябва да докаже на кредитори и инвеститори, че този път нещата няма да завършат както през 2008 г, пише Bloomberg.

 

Със същия впечатляващ ентусиазъм, който превърна пустинята в център за развитието на финансите, туризма и недвижимите имоти, правителството планира нови мащабни проекти с надеждата да привлече нови инвеститори, въпреки че много от банките и строителните компании участвали в предишния инвестиционен бум остават погребани под дългове и загуби от срива на местния имотен пазар през 2008 г.

 

Два нови проекта бяха обявени през миналия месец - нов квартал, в който ще се намира най-големият търговски мол в света и комплекс от пет тематични парка, на обща стойност 43 млрд. долара. Има също така планове за построяване на копие на Тадж Махал, но с четири пъти по-големи размери и съживяване на разработки, които са в застой от четири години.

 

До 2008 г. разработчиците разчитаха на банковото кредитиране и продажба на незастроени площи, възползвайки се от това, че Дубай беше най-бързо развиващия се пазара на недвижими имоти в света. Но сега ще се наложи да се търсят и други източници на финансиране като дълговите пазари.

 

Катастрофата на пазара на имоти постави емирството в тежка ситуация. Дубай дължи 113 млрд. долара, като около 7 млрд. от тях са с падеж през следващата година, а дългове за още 56 млрд. изтичат между 2014 г. и 2016 г.

 

Местните банки не са направили достатъчно за справяне с лошите кредити, които се натрупаха след катастрофата, според Moody's. Банките в Дубай са заделили провизии в размер 30-45% от стойността на необслужваните кредити при необходими нива от 72%-96%.

 

Но ако Дубай не получи достатъчно добра доходност от дълговите пазари, може да се обърне към регионални и международни инвеститори като хедж фондове и хотелски компании.

 

Силният растеж на туристическия пазар в емирството с 13% през миналата година подкрепя такъв подход. А през летището в Дубай до октомври тази година са преминали 47.5 млн. пътници или с 13.5% повече на годишна база. В същото време хотелиерството и ресторантьорството в емирството са нараснали с 16%, а брутният вътрешен продукт е отбелязал ръст от 4.1% през първата половина на годината.

 

Цената на планираните проекти може да бъдат компенсирана с дълги периоди за развитието им, например от 10-15 години, през което време кредитните пазари вероятно ще се стабилизират.