Burj Dubai, най-високата сграда в света, ще отвори врати днес.

Строителството на емблематичната кула започна през 2004 г., по време на икономическия бум. Оттогава откриването на два пъти бе отлагано. Сега, с оглед на слабото инвеститорско доверие и проблемите в емирството от края на 2009 г., властите повече от всичко разчитат на това събитие да върнат позитивния имидж на Дубай, който кризата му отне.

Строителството на Burj Dubai беше белязано от много проблеми. Първо имаше протести на правозащитници, които фокусираха вниманието върху отношението към 12-те хиляди работници на обекта и условията на труд. Скоростта на строителните работи беше главозамайваща – почти на всеки три дни се завършваше по един етаж. Природозащитници пък алармираха, че изграждането на кулата ще увеличи излъчването на вредни емисии. След това дойде и финансовата криза, която за кратко блокира работата.

Въпреки затрудненията, експерти смятат, че проблеми с продажбата на луксозните апартаменти няма да има. В кулата има над 1 100 жилища, повечето от които вече са реализирани. При офисите ситуацията е същата. Според последните изчисления, 90% от помещенията, включително и бизнес и търговските площи, вече имат собственици. Вътре ще бъде разположен и бутиков хотел, решен изцяло по дизайн на Джорджо Армани.

Според изчисленията на инвеститора, в Burj Dubai са вложени 1.5 млрд. долара, което означава – по 1.5 млн. долара на етаж. До последно височината на кулата се пазеше в тайна, но сега се знае, че тя се извисява на над 800 м. Официално цифрата ще бъде обявена по време на бляскавата церемония по откриването.