Пакетните услуги – интернет, телевизия и телефония, спестяват време и пари

 

aвтор: Калина Калчева,
в. "КАПИТАЛ"

И по-заможните хора вече използват повече купони за намаления. Изводът е на скорошно изследване, проведено в САЩ от анализаторската компания Nielsen. Според него не само че хората с доходи над 70 хиляди долара годишно следят по-внимателно за промоции, но и сред тях делът на "пристрастените"  към купони (тоест използващи между 50 и 100 на година) е най-висок. Всъщност в този факт може би няма нищо чудно - по-богатите и образовани хора имат по-висока финансова грамотност и достъп до повече информация за промоции и умеят да управляват ресурсите си – били те време или пари, по-ефективно.

Сред относително твърдите разходи, от които можем най-безболезнено да спестим, са сметките за интернет, телефон и телевизия. Тъй като пазарът е силно конкурентен, постоянно се появяват нови промоции. Сега на мода са пакетните услуги, предоставящи ви телевизия, интернет и/или телефон от един доставчик на по-ниска цена.

Подробностите са важни


Освен цената значение за повечето потребители има и качеството на предлаганата услуга. А понякога не е лесно да се ориентираш в офертите на телекомуникационните компании.

На първо място стои въпросът каква скорост на интернет е подходяща за едно средностатистическо домакинство. Поради бурното развитие на LAN мрежите в големите градове, и особено в София, се радваме на бърз интернет достъп. Уточняваме - за високоскоростен се счита интернет със скорост над 2 mbps (мегабита в секунда), а офертите на българските LAN оператори започват от минимум 10 mbps скорост на download (теглене на съдържание). С други думи, всеки доставчик на пазара у нас предлага достатъчно бърз интернет за сърфиране. "Тънкият" момент тук е, че ако поддържате (и хоствате) собствен сайт, за вас ще са важни наличието на реален IP адрес и скоростта за upload (качване, споделяне на съдържание). Някои доставчици предлагат реално IP – PowerNet, "Онлайн директ" и т.н., но не всички.

Следващият въпрос пред потребителите е... какво е телевизия. Доставчиците предлагат различни услуги - интернет телевизия, IP телевизия, кабелна телевизия. Първият вид е стрийминг (излъчване) на телевизионно съдържание онлайн в рамките на даден сайт. Често качеството на тази услуга не е особено добро, а наличните канали - ограничени. За да гледате програма през интернет, но на телевизора си, а не на компютъра си, той трябва да разполага с TV-Out изход за връзка между двете устройства. Интернет телевизия като безплатна екстра предлагат много LAN доставчици, сред които PowerNet, LulinNet и т.н.

IP телевизията от своя страна е цифрово телевизионно предаване чрез платформа, базирана на интернет протокол (IP). За да може да го гледате, ви е нужен декодер (set-top-box). Най-често операторите ги предоставят срещу депозит, който може да ви бъде върнат при изтичане на договора ви и връщане на устройството. Сумите са от порядъка на 70 до 100 лв. IP телевизията се отличава с високо качество и набор допълнителни услуги – родителски контрол над програмите, съдържание по поръчка, интерактивност и т.н. Кабелната телевизия пък е класическият познат на всички формат.

Най-често "пакетирането" е именно между интернет и телевизия. Все още доставчиците предлагат по-добри параметри на "традиционната" си услуга. Например "Евроком" (чието LAN покритие е относително малко) предлага кабелен интернет със скорост 10 Mbps за 28 лв., докато при повечето LAN доставчици за същата сума ще получите тройно по-бърза връзка. За сметка на това "Евроком" предлага по-богат избор от премиум телевизионни канали.

Що се отнася до цените на двойните пакетни услуги – бърза справка показа, че вълшебното число на пазара е 39 лв. на месец (три оператора са фиксирали тази цена на аналогичните си услуги). Диапазонът е 36 - 50 лв. за интернет с минимум 30 mbps скорост и цифрова телелвизия. Месечната сума, която може да спестите, ако използвате пакет, а не същите единични услуги при даден оператор, е между 5 и 18 лв., като по-често е под 10 лв.

Третият очакван

В пазарната битка между кабелни и интернет оператори се намесиха и телекомите. Все повече стават и офертите за фиксиран телефон чрез технологията VoIP (пренос на глас по интернет). Основното й предимство са евтините международни разговори, както и безплатните разговори в мрежата на доставчика (естествено, ако има с кого да говорите в нея). Средната цена за минута към мобилен оператор е около 0.5 лв. на минута. Тарифните планове най-често се допълват с до 70 минути към фиксирани телефони в града. Тук е мястото да напомним, че е възможно да пренесете фиксиран телефонен номер от мрежа на интернет или кабелен оператор до друга.

За хората, които не си представят деня си без час разговори по мобилния телефон, решението вероятно са комбинираните промоции на "Виваком" и Mtel. Срещу 40 лв. месечно първият телеком предлага фиксирана и мобилна телефония (плюс по 3600 минути от тях в мрежата си), както и ADSL интернет със скорост 10 mbps. Сметките при Mtel са малко по-сложни. Предложението на телекома е мобилен интернет достъп (при скорост 3.6 mbps) и 200 минути към 5 номера срещу 39.90 лв. на месец. Пакетите дават отстъпка. Ако комбинирате телевизия с мобилна телефония, получавате 5% по-малка обща месечна сметка. В случай че прибавите и мобилен интернет (с USB устройство за лаптоп), общото намаление е 10%. А ако се абонирате и за стационарна телефония, отстъпката става 15%.

Ако всички тези варианти не ви стигат и сте от София, може да се възползвате от екзотичната оферта интернет, телевизия и СОТ от едно място (към Speedy Net и Net 1).При управлението на семейния бюджет имайте предвид, че повечето пакетни услуги се предлагат с обвързващ едногодишен договор.

И каква е сметката накрая

От оптимизиране на интернет, телевизия и стационарна телефония се пести, макар и не много. Все пак годишната сума може да е над половин минимална работна заплата. Имайте обаче предвид, че в зависимост от потреблението ви комбинирането на различни услуги от различни доставчици все още има икономическа логика. Ползата от двойните и тройните услуги се повишава и като прибавим спестените усилия и време.

Абсолютно всяка препоръка в областта на личните финанси започва със съвета да определите потребителските си приоритети. Тази пък завършва с него.

Полезни съвети

- Плащайте предварително за по-дълги периоди от време. Повечето доставчици имат промоции за предплащане.
- Търсете информация. Някои оператори предлагат безплатен рутер за безжичен интернет, други удвояват скоростта на интернет през нощта.
- Запознайте се с условията на доставчика си. Например все още има телекоми, които не разрешават използването на интернет от няколко компютъра в едно домакинство.
- Предвидете детайлите. Включете в сметките таксата за еднократно включване (на повечето места е около 10 лв., но може да се наложи да плащате и допълнително за окабеляване).
- Тествайте. Все повече оператори предлагат безплатен бета период от 2 седмици или месец.