Държавната комисия по енергийно и водно регулиране не приема обвиненията, че с политиката си е изгонила германският енергиен гигант E.On.

В интервю за Българското национално радио председателят на регулаторния орган Ангел Семерджиев посочи, че правилата, по които работят електроразпределителните дружества, са еднакви за всички.

"Начинът, по който се регулира ЕОН Мрежи и ЕОН Снабдяване в България не се различава от начина, по който се регулират останалите електроразпределителни компании" (ЧЕЗ и ЕВН). Българското законодателство в тази област е напълно синхронизирано с европейското. "Друг е въпросът, ако компанията е имала други очаквания", каза още Семерджиев.

В петък чрез корпоративния си уебсайт E.On обяви, че е сключила сделка с чешката компания Енерго Про за прехвърлянето на мажоритарния пакет в дружествата, които управляват електроразпределението в североизточна България. За 56% от капитала на ЕOН България Мрежи и ЕОН България Продажби чешката компания Енерго Про плати 133 млн. евро, което е със 7.7 млн. евро по-малко от цената, на която германският инвеститор придоби активите на енергото във Варна и Горна Оряховица преди 6 години.

Сделката не бе неочаквана, още повече, че отдавна е явно недоволството на електроразпределителните дружества от политиката на ДКЕВР по отношение на нормите им на печалба и изискваните инвестиции.

В допълнение, искри на напрежение между държавата и E.On прехвръкнаха в началото на годината, когато стана ясно, че се подготвят за продажба държавните дялове в ЕРП-тата, включително и в E.On. Още тогава електроразпределителните дружества показаха, че не биха искали това да се случва.

Германците се опитаха да осуетят приватизацията, като обявиха, че ще  пристъпят към процедура по увеличение на капитала на българските си дружества, което за държавата означаваше, че или трябва да намери пари, за да участва в процедурата, или да се окаже с по-малък дял, което обезсмисляше цялата процедура по приватизация.

Така след като вече сделката с чешката Енерго Про е ясна, може да се заключи, че две трети от тока в България е под контрола на чешки фирми. ЧЕЗ, която държи електроразпределението в централна и западна България, също е чешка държавна компания.

Остава отворен въпросът как новото обстоятелство би се отразило върху задвижената вече процедура по продажба на държавните пакети в електроразпределителното дружество. В Е.ОН България Продажби АД държавата е собственик на 9 533 книжа, представляващи 33% от капитала, а в вторият пакет е от 43 494 ценни книги, представляващи 33% от капитала на Е. ОН България Мрежи АД.

Инвестиционният посредник, който обслужва приватизацията, е Първа финансово брокерска къща, а емисиите са вече регистрирани в Централен депозитар.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!