През месец април текущата и капиталова сметка по платежния баланс на страната е положителна и възлиза на 469.9 млн. евро, показват данните на Българската народна банка. За периода от януари до края на април текущата и капиталова сметка е в размер на 103.2 млн. евро, при дефицит от 862.9 млн. евро към същия период на предходната година.

 

Формираният излишък по текущата сметка през април, който е в размер на 519.2 млн. евро се дължи на положителното салдо при текущите трансфери от 706.3 млн. евро за месец април.

 

Търговското салдо през април е отрицателно и възлиза на 153.4 млн. евро, а за периода януари -април то е отрицателно и в размер на 649.9 млн. евро.

 

По данни на народната банка през април износът е бил за 1.97 млрд. евро, а от началото на годината до края на април износът е в обем 8.186 млрд. евро. Нарастването спрямо същия период на миналата година е с 15.2%.

 

Вносът през април е бил за 2.123 млрд. евро, а за периода януари - април - 7.836 млрд. евро, което е увеличение с 10.8%.

 

По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции през април са в размер на 43.1 млн. евро, а за периода януари - април те възлизат на 408.5 млн. евро.

 

Привлеченият дялов капитал през първите четири месеца на годината е в размер на 293.8 млн. евро, а постъпленията на чуждестранни лица в недвижими имоти възлизат на 37.2 млн. евро. За сравнение, към същия период на миналата година постъпленията от нерезиденти от сделки с недвижими имоти са били 69 млн. евро или почти двойно повече.

 

Значително и изменението в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити. В края на април те възлизат на 84.3 млн. евро, а в края на същия период на миналата година те са възлизали на 752.8 млн. евро.

 

През първите четири месеца на годината е реинвестирана печалба в размер на 30.4 млн. евро.

 

Най-големият чуждестранен инвеститор в страната остава Холандия с 243.9 млн. евро, следван от Чехия с 62.2 млн. евро и Русия с 37 млн. евро. Най-големите отрицателни потоци през периода са към Германия, за където са изтекли 33.4 млн. евро.

 

Увеличават се преките инвестиции в чужбина, като само през април те възлизат на 13.2 млн. евро, а от януари до края на април те достигат зо 41 млн. евро.