Дрехи ментета за 260 000 лева задържаха дежурните митнически инспектори от Капитан Андреево през почивните дни – съобщава информационният портал на митниците.


При два отделни случая са открити 2080 чифта панталони от деним, носещи етикети на световно известните марки като “HERMES”,”ARMANI”,”D&G”, ”MOSCHINO”,”RIFLE” и др., както и 3185 спортни панталони, суитчъри и блузи с дълъг ръкав, също с щампи на известни марки.

Дънките са открити в товарен автомобил, управляван от турски гражданин. Стоката била обявена като „текстилни изделия” и пътувала от Турция за Украйна. При проверката се установило, че панталоните от деним са с етикети на известни марки. За случая ще бъдат уведомени притежателите на марките, които ще решат съдбата на задържаната стока.

Останалите дрехи били открити в друг товарен автомобил, отново управляван от турски гражданин. Този път стоката пътувала от Турция за Германия. При щателната митническа проверка било установено, че броят на обявените стоки се разминава с този на превозваните. Открити са в повече 785 спортни панталони „SOCCER”, 1350 сутичъри „ADIDAS” и 1050 блузи с дълъг ръкав.

 

Въпреки че и в този случай има нарушени права на търговска марка, укриването на дрехите дава основание на митничарите да я класифицират като контрабанда. Съставен е акт за митническо нарушение.

 

Не спира и борбата на митничарите на граничния пункт Капитан Андреево с контрабандата на цигари. През почивните дни са били задържани близо 6500 кутии цигари и 6 кг. Тютюн. По-голямата част от цигарите и тютюна са открити в преминаващи граждани /общо 108/ и са иззети, тъй като са над количеството за безмитен внос.

 

Други 2500 кутии са открити чрез метода „анализ на риска“ и са съставени 40 акта за установяване на митнически нарушения.