Във вторник, 3 октомври, предстои последното заседание на работната група за определяне на минималния осигурителен доход /МОД/ за различните професии през 2012 г. До момента са сключени 46 браншови споразумения, касаещи 1.188 млн. заети; средното увеличение на МОД спрямо настоящата година е 7%.

Анализът на Българската стопанска камара показва, че основният прираст в определения минимален осигурителен доход идва от три сектора – земеделие, търговия и туризъм. Повишението на МОД за тях е драстично и е очевидно, че се прави с цел преодоляване на огромния сив сектор.

Но ако се изключат тези три „наказани“ сектора, за останалия бизнес също има увеличение на минималните осигурителни доходи от средно 2%. Според БСК, това е според нашата поговорка „покрай сухото гори и мокрото“. По-важното е обаче, че за още над 30 професионални категории все още няма псотигнати двустранни споразумения между синдикати и бизнес. Синдикатите разчитат на МТСП да определи по административен път по-високи минимални осигурителни прагове.

Камарата на индустриалците заявява категорична позиция против всяко административно увеличение на осигурителните прагове, без да има двустранно споразумение за това, като държавата се съобрази с настояването на работодателите праговете да се запазят на нивото от тази година. Същото се отнася до административни увеличения на работните заплати и осигуровките.

„БСК е ЗА увеличение на доходите, вкл. на пенсиите, но сме против това да става по административен път. Ръстът на доходите трябва да се основава на реални икономически резултати, тенденции и възможности. Високи доходи ще има тогава, когато нарасне броят на качествените и устойчиви работни места. За да стане това, нужни са насърчителни мерки, нужна е спокойна бизнес среда, нужна е най-вече по-малко административна намеса в икономиката“ - категорична е стопанската камара.

Данните на НСИ за пазара на труда са тревожни: за последните 2 години заетите са намалели с 320 хиляди, а младежката заетост у нас е двойно по-ниска от средно европейската – 19.8%. Работодателите припомнят в тази връзка препоръките на Съвета на Европа към страната ни, че са необходими спешни реформи на пазара на труда. И призовават политиците, по-конкретно министъра на труда Тотю Младенов, да се ориентира към смели реформи, ориентирани към бъдещето, към образованието и перспективите на младите хора, вместо да се подават на популистки призиви.

Сред препоръките на БСК е минималният осигурителен доход за малките и средните фирми да има препоръчителен, а не задължителен характер – за да не се „задушат и малкото възможности за работа, които има в момента“.

Камарата категорично настоява преди вземането на управленски решения да се извърши оценка на въздействието на тези решения, както изисква Законът за нормативните актове. Увеличаването през тази година на осигурителните вноски с 1.8 п.п., на МОД с 5.6%, а на работните заплати с 5.9% донесоха диспропорции и оказаха негативно въздействие върху финансовата стабилност. Те резултираха в 300 млн. лева дефицит в бюджета на НОИ. „Прави ли някой анализ как ново увеличение на МОД ще засегне бюджета на НОИ?“, риторично пита БСК.

Камарата прилага като илюстрация за позицията си следното писмо от неин член.

„Едноличен търговец съм и имам мини-маркет. В града ни има около 20 малки магазина. Полагаме неимоверни усилия да запазим работните места в обектите си. В града няма работещи фабрики – работят само полицията, две банки, училище и детски градини. Всички други са в чужбина или по нивите – два месеца през лятото. След като хората нямат доходи, ние няма откъде да имаме приходи. С това увеличение на осигурителните прагове със сигурност ще сме принудени на първо време да съкращаваме, а после и да затворим. Само в моя обект 4 семейства ще бъдат поставени на ръба на оцеляването. Дайте ни шанс да продължим да работим, не искаме да чакаме пред бюрото по труда или за помощи. Надяваме се чрез Вас да изложим нашата молба, защото макар и дребни като бизнес, ние също плащаме данъци и сме сигурни, че не само в нашия град е така. България не е само големи градове с големи вериги и големи обороти – помислете и за малките!”.