Държавата може да изгуби милиарди левове заради единната данъчно-осигурителна сметка, в която няма да попадат изтеклите по давност задължения на бизнеса. Това заяви пред Дарик Султана Българенска, член на Асоциацията за противодействие на икономическите измами.

По думите й голяма част от длъжниците с огромни просрочия във времето ще се възползват от факта, че давността на задълженията е пет години и няма да се наложи да погасяват тези дългове, които са с по-дълга давност.

„Пет години е давностният срок официално. Разбира се, не става дума за тези задължения, за които има открити процедури по ДОПК. Добре, но тези пет години в края на краищата никой не е отписвал досега, нито пък е имало такова задължение", каза Българенска.

На въпрос дали ако по някаква причина работодател не е плащал осигуровки в продължение на повече от пет години, сега той ще трябва да погасява задълженията си само за последната петилетка, а не и за периода преди това, експертът каза: „Практически така ще се получи, ако той се възползва от това свое право да му бъдат отписани тези задължения за годините, за които вече е изтекъл давностният срок. Сега не е така. И какво се получава? Получава се така, че държавата практически толерира и това е недоволството на хора при такива реформи, че държавата толерира некоректните платци", каза Българенска.