Няколко месеца след като обяви, че държавата ще купи закъсалото частно предприятие "Ремотекс - Раднево", за да спаси работните места и заплатите на заетите в него над 600 души, икономическият министър Драгомир Стойнев даде заден ход. В събота той обяви в Бургас, че огромните дългове и неясноти за реалното състояние на предприятието пречат на придобиването му.

Министърът обаче обеща работниците от "Ремотекс" да бъдат наети в държавното дружество "Мини Марица-изток" в поделение, което ще се занимава с ремонтните дейности. Той не уточни дали целият персонал ще премине в новото поделение, пише "Сега".

 

"Най-ценното на дружеството са хората. Те са квалифицирани и с опит. В държавните мини има необходимост точно от такива кадри", аргументира се Стойнев. Освен това така щял да се затвори процесът и ремонтните дейности, които са необходими в мините, ще бъдат извършвани от квалифицирани служители.

 

"Ремотекс" всъщност е наследник на бившия ремонтен завод на държавните мини, приватизиран през 2002 г. Мините и досега осигуряват над три четвърти от приходите на вече частното дружество. С какви активи и с каква материална база ще се създава ремонтното поделение, очевидно тепърва ще се мисли.

В началото на тази година беше регистрирано дъщерно дружество на Българския енергиен холдинг (БЕХ) - "Енергийна инвестиционна компания".

 

Неговият капитал е 50 хил. лв., но впоследствие трябваше да бъде увеличен до 50 млн. лв. Целта на дружеството бе да купи "Ремотекс" и фалиралия комбинат "Химко" – Враца.