От следващата година работодателите ще могат да кандидатстват за разкриване на „зелени” работни места по регламент, който беше одобрен от правителството. Все още се подготвя списъкът на икономическите дейности, в които ще се разкриват „зелени” работни места, обясни пред Дарик Тодор Кръстев, началник на отдел „Политика на пазара на труда” в социалното министерство. Те ще бъдат свързани с опазване на околната среда или преодоляване на последствията от замърсяването й, а работодателите ще получават субсидия от държавата за срок до 12 месеца.

За първи път държавата ще подпомага разкриването на работни места, опазващи околната среда, на които да бъдат наети безработни. Те ще бъдат в няколко икономически дейности, сред които доставяне на води и управление на отпадъци, както и  производство на електрическа и топлинна енергия. Работодателите ще подават документи по реда, по който и сега кандидатстват по мерките от плана за действие по заетостта. Все още не е определен размерът на заплатата, която ще получават наетите, обясни Тодор Кръстев.

“Вероятно ще бъде в размера на минималната работна заплата и съответните осигуровки, както по голяма част от останалите мерки, с които се насърчават работодателите. Но тук е важно да се посочи, че това е подкрепата на държавата и всъщност работодателите биха могли върху тази заплата да предоставят и допълнителни суми”, каза Кръстев.

За тази мярка през следващата година ще бъдат отделени 2 милиона лева.