Ясна е причината, поради която търговията с поименни компенсаторни бонове на борсата се разгорещи. Държавата откри процедура за продажба на над 150 хил. декара земеделски земи срещу компенсаторки. Заповедта за организиране на търгове в областните дирекции "Земеделие" е от петък, 17 август, което означава че до дни може да очакваме да бъдат обявени парцелите, определени за продан, както и общата площ на земите, които държавата ще предложи на инвеститорите. За момента е ясно, че само в София и Габрово няма да се предлагат земи от Държавния поземлен фонд за приватизация.

Първите коментари по новината са позитивни. "Сега е моментът! Много правилен ход на министъра, макар и малко позакъснял", каза Борислав Петков, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Той отдавна застъпва позицията, че държавата трябва да е по-активна в политиката си по стопанисване на земи от Държавния поземлен фонд, за да може тези активи да започнат да носят доходност.

Най-честият начин за това е чрез отдаването на земи от фонда под аренда, но това невинаги е атрактивно за инвеститорите, които предпочитат да имат сигурност, че ще могат да ползват актива за по-дълъг период от време. Липсата на тази сигурност ги възпира да инвестират в покупка на селскостопанска техника.

Според Петков най-вероятно държавата ще предложи на инвеститорите парцели, които през последните две - три години са се появявали на търгове за отдаване под наем, но е нямало интерес от страна на арендаторите. "Единственият начин тези активи да се превърнат в атрактивни за инвеститорите, е да бъдат обявени за продажба", смята Петков.

Добър е и моментът, в който се пускат търговете, смята експертът. През 2014 година започва новия програмен период, в който всеки един инвеститор или земеделски стопанин прави своята програма за следващите шест години. Ето защо може да се очаква, че интерес да участват в търговете ще имат предимно земеделски производители и арендатори.

Точно сега и пазарът на земеделска земя е много динамичен и цените са със 7% до 10% по-високи от миналогодишните в някои райони на страната. Все още не може да се прогнозира дали търговете ще окажат въздействие върху пазара на земеделска земя, тъй като не се знае на колко точно възлизат площите, които държавата ще извади за продан. В Държавния поземлен фонд има 3 млн. декара земи, от които близо 90% са отдадени под наем. Според Борислав Петков може да се предположи, че ще бъдат извадени за продажба около 10% от земите във фонда.

От заповедта на министъра е видно, че продажби ще има в считаните за атрактивни области като Добрич, Варна, Велико Търново. Видин също се очертава да е един от районите, които ще събудят инвеститорския интерес, тъй като през последните две години там мощно навлязоха големи арендатори, които ще имат необходимост да купят земите, които обработват.

Изваждайки за продажба имоти срещу компенсаторки, държавата ще покрие и ангажимента си към собствениците, чиито земи са били национализирани в миналото. Поименните компенсационни бонове обезщетяват именно тези хора, които сега получават реален шанс да осребрят раздадените от държавата обезщетения под формата на компенсаторки.

Цената им на борсата днес достигна до 74 стотинки за номинал от 1 лв. От началото на годината до сега стойността им е скочила с повече от 147%. Особено интензивна е търговията с този вид компенсаторни инструменти през последните месеци, коeто даде основание на анализаторите да предположат, че предстои обявяване на приватизационни процедури.

Цветослав Цачев от Елана трейдинг коментира, че поскъпването на поименните компенсационни бонове през последните шест месеца се дължеше на очакванията за продажба на държавна земя, въпреки липсата на официална информация и планове от страна на правителството.

"Оказа се, че слуховете са основателни и затова има такова голямо разминаване в цените на ПКБ и на останалите инструменти, използвани само за приватизация на другите типове активи", посочва той. Сповед него вероятно и спекуланти са участвали в набирането на пакети от поименни компенсационни бонове, защото напоследък имаше значителни спредове между цените на търсене и предлагане, както и прехвърляния на обособени пакети от книжата.

Любопитна подробност, която специалистите от пазара изтъкват, е, че дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) няма да могат да се възползват от държавните търгове, тъй като не могат да се разплатят с поименни компенсационни бонове. При всички положения възможността да купят от Държавния поземлен фонд щеше да е атрактивна възможност за тях, която би ги превърнала в активни играчи в търговете.

Прави впечатление, че за останалите два типа компенсаторни инструменти на борсата няма търсене от пазара, тъй като срещу тях не се предлагат активи и е малко вероятно да бъдат използвани за приватизация скоро. Затова и разликата в цената е много голяма, като те ще продължат да се търгуват по-евтино, докато има търсене на поименни компенсациони бонове.

Освен земеделски земи, с поименните компенсаторни инструменти могат да се купуват и държавни дялове в предприятия. Ето защо голямата динамика на борсата през последните седмици може да е мотивирана и от очаквания за обявяване на други активи за приватизация.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!