Българската банка за развитие ще рефинансира дружества с лоши кредити. За целта е променен уставът ѝ, а инициативата е на финансовото министерство в качеството му на мажоритарен собственик.

Обяснението е, че така държавната банка ще помага на бизнеси, за които има шанс да бъдат оздравени и по този начин ще се запазят работни места и производствен потенциал.

Рискът е, че опцията може да се ползва за "спасяване" на близки до ръководството и управляващите бизнесмени, а също така и да се подкрепят през задния вход конкретни банки, като им се изкупят лошите портфейли. И това ще става реално с пари на данъкоплатците и без информация защо и как се подбират компаниите, защото тя ще е скрита удобно зад банковата тайна, пише "Капитал".

Извън това спорно решение с промени в устава се свива лимитът на кредитите, които могат да бъдат отпуснати на едно лице или икономическа група, като ограничението е до 10% от собствения капитал на банката, или до 67 млн. лв. Но това е занапред.

Концентрацията вече е факт за един. През август миналата година "Водстрой 98" взе от ББР кредит за 46 млн. лв., през пролетта банката рефинансира около 30 млн. лв. задължения на "Булгартабак холдинг", а през 2013 и 2014 г. ББР финансира с над 8 млн. лв. покупката на две мандри от "Лодис инвест". Все свързвани с депутата Делян Пеевски компании.

Възможността за подпомагане на дружества с проблемни кредити се дава с промяна в текста, който досега не допускаше да се работи с такъв тип клиенти. Вместо него в устава вече е записано, че "банката може да финансира или рефинансира дружества със задължения, класифицирани в кредитния регистър на БНБ в групи "Необслужвани" или "Загуба" към момента на кандидатстване за кредит от ББР само след предварително разрешение от надзорния съвет". Според регистъра на централната банка необслужвани кредити са тези, които се приемат за несъбираеми, с натрупани просрочия от над 90 дни.

Такъв тип финансиране ще се предоставя по-скоро по изключение, и то след двойно одобрение от управителния и надзорния съвет, обясниха от Българската банка за развитие пред "Капитал".