Над 1000 вложители в КТБ са преправили преференциалните си договори за високи лихви, за да могат да вземат по 100 хиляди евро като редови вложители. В последния си работен ден пък квесторите са освободили огромни количества имущество.

Това обяви на заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, става ясно от стенограмата, цитирана от bTV.

"От това, което знам от службите - и очаквам в следващите седмици развитие, са освобождавани имущества, но разбира се всичко това трябва да се документира, то е факт. В последните дни на квесторите са освободени огромни имущества, в последния работен ден на квесторите. Така че се надявам тук прокуратурата да си довърши заедно с ДАНС и МВР това, което правят", посочва Борисов.

Според него станалото "ще стане ясно на обществото след две-три седмици. Освобождавано е имущество, преправяни са договори - над хиляда - защото, ако имаш преференциална лихва, не можеш да взимаш след това стоте хиляди евро, които ти се полагат, защото си се облажил от лихвите. А това са над хиляда души и на практика, преправяйки им договорите, те са получили по сто хиляди евро. И като го сметнах, е около сто милиона загубата, нанесена съответно на Фонда за гарантиране на влоговете", допълва Борисов.

"Толкова стриктно спазваме закона и безкомпромисно, че ви моля просто да сте търпеливи две-три седмици. Ще стане това, което сега ви казвам, то е документирано, ще бъде превърнато в съдебни дела. Оперативно информацията вече я има и се работи по нея", категоричен е премиерът.