Правителството и канадската компания Дънди Прешъс Метълс са се договорили съвместно да управляват дружеството, което концесионира златната мина край Челопеч. Това съобщи премиерът Сергей Станишев.

Държавата ще придобие 25% от проекта за разширение на добива в находището, а канадската компания ще го управлява и ще инвестира $ 155 млн. в новата инсталация.

След тази договореност се очаква Министерството на околната среда и водите да разреши разширението на добива на метали, което се превърна в проблем през последните няколко години и бе съпроводено от закани на ръководството на Дънди Прешъс Метълс, че ще напуснат страната като инвеститор.

В договореностите между компанията и държавата влизат и нови параметри на концесионното възнаграждение, които предвиждат по-високи отчисления, които компанията ще внася в хазната. От сегашните 0.75% концесионнното възнаграждение се променя с плаваща скала между 2 и 8 на сто според борсовата цена на златото. Премиерът обясни, че това означава годишни приходи от концесионни отчисления над 51 млн. лв.

Първоначалната идея на ековедомството беше отчисленията да отиват за проекти в околната среда. След последните разговори парите ще отиват в пенсионната система като се очаква за около 10 години да се наберят 700 млн. лв.

Очаква се Дънди да оттегли жалбата си, заведена в Европейската комисия, която застрашаваше България с откриването на наказателна процедура заради неспазване на ангажиментите й по присъединителния договор за защита на бизнес интересите.