Служебният министър-председател Марин Райков и служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев днес откриха 18-километров участък от жп линията Свиленград – турска граница.

"Успешното завършване на проекти като този, ще ни даде повече аргументи при кандидатстване за купуване на нови влакове през следващия програмен период на ОП"Транспорт", каза министър Кръстев.

По думите му, в рамките на първия изцяло завършен железопътен проект, финансиран по Оперативна програма "Транспорт", е построен и най-големият железопътен мост в България. Съоръжението над река Марица е уникално по своята визия и изпълнение, каквото през последните 40 години не е изграждано в България. Мостът е с дължина близо 500 метра, а височината му достига до 7 метра. Премиерът Марин Райков благодари на всички за добре свършената работа и подчерта важността на проекта за железопътната свързаност между Европа и Азия.

Стойността на договора за строителство е близо 70 млн. лв., а новоизграденото трасе е изцяло електрифицирано и позволява скорости от 160 км/час. Проект "Електрификация и реконструкция на железопътната линия Свиленград – турска граница" е реализиран със съфинансиране от Кохезионния фонд на Европейския съюз, чрез Оперативна програма "Транспорт".

Българският министър на финансите Калин Христов пък ще ръководи 22-та годишна среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Тя ще се проведе на 10 и 11 май в Истанбул.

По време на годишната среща Калин Христов ще има двустранни срещи с президента на ЕБВР сър Сума Чакрабарти, главния икономист на банката Ерик Берглов и с вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка - Вилхелм Молтерер. Финансовият министър ще ръководи встъпителната и заключителната среща на форума, на който се очаква да бъдат взети решения, свързани с дейността на финансовата институция.

В българската делегация са включени подуправителят на Българската народна банка и алтернативен управител за Република България в ЕБВР Димитър Костов, директорът за Република България в ЕБВР - Стефка Славова, директорът на дирекция „Международни финансови институции и сътрудничество" на Министерството на финансите - Женя Динкова и генералният консул на Република България в Истанбул - Александър Велев.