Парите за безвъзмездното финансиране на европейските проекти през новия програмен период ще бъдат намалени за сметка на по-сериозното прилагане на различни финансови инструменти като преференциални заеми и гаранции. 

Четири оперативни програми ще ползват финансови инструменти, като за целта от бюджетите им са запазени 777 млн. евро. Това е два пъти повече спрямо обема на финансовите инструменти през стария програмен период - 380 млн. евро. Целта е да се постигне максимална полза от наличните ресурси. 

Това съобщиха вчера вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов при представянето на фонда, който ще управлява финансовите инструменти в новия програмен период. Едноличното акционерно дружество под шапката на финансовото министерство вече е вписано в Търговския регистър. 

Очаква се първите активни схеми да тръгнат в началото на 2016 г. През новия програмен период България сама ще управлява финансовите инструменти по еврофондовете. Според Томислав Дончев това е повод за гордост. 

"Натрупан е достатъчно опит и преценихме, че сами можем да се справим", коментира вицепремиерът. Той припомни,че в предходния период те са били управлявани от Европейския инвестиционен фонд.

За новия програмен период след анализ е преценено, че финансови инструменти ще ползват оперативните програми "Околна среда", "Човешки ресурси" и програмите, които ползваха подобни схеми и в предходния период - "Регионално развитие" и "Конкурентоспособност". 

Бюджетът по това перо на програма "Околна среда" е разчетен на 148.4 млн. евро, като проекти ще се допускат по два приоритета - води и отпадъци. За този тип финансиране са блокирани 10% от ресурса на съответната приоритетна ос. Предвидена е възможност за прилагане на финансови инструменти и за проекти, свързани с чистотата на въздуха. Управляващият орган възнамерява да предлага както изгодни кредити, така и гаранции.

В оперативна програма "Човешки ресурси" за финансови инструменти е заделен далеч по-скромен ресурс - 20 млн. евро, като с тях ще се подпомагат проекти в областта на създаването на нови предприятия с цел стимулиране на заетостта. 

Планираният ресурс по оперативна програма "Региони в растеж" и "Иновации и конкурентоспособност", които прилагаха финансови инструменти и в предходния период, е съответно 253.8 млн. и 355 млн. евро. Всички тези подфондове ще са под една шапка. Това ще доведе както до икономия на ресурс, така и до по-безпроблемно прилагане на правилата, изтъкна финансовият министър Владислав Горанов.