Цялата система на управление на предприятията, в които има над 50% държавно участие трябва да се регулира със закон. Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева пред БНР, като подчерта, че държавата не е лош стопанин. Бобева посочи, че в момента има 249 предприятия с над 50% държавно участие.

 

"Целта ни е насърчаване на икономическия растеж на държавните предприятия. Всички мерки за подобряване на тяхната работа биха донесли икономически растеж. Поканили сме днес и организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Работим и върху законопроект, който да даде стабилност на тези предприятия", поясни вицепремиерът.

 

"Държавата не е лош стопанин. Задълженията на държавните предприятия са 9 млрд. лв. като 6 млрд. са краткосрочни, каза Бобева. Проблемът идва и от това, че държавните предприятия работят не само като търговски дружества, а изпълняват и социални функции. Трябва да видим как държавата може да им помогне, как да се определят бордовете", смята Бобева.

 

"Трудно се управляват държавни предприятия, те са подложени на несигурност, политическо влияние. Основен проблем е липсата на сигурност - смените в ръководствата на тези предприятия. Трябва да има закон за управлението на държавните предприятия", категорична е Даниела Бобева.