През миналата седмица Агенция Фич заплаши, че ще понижи рейтинга на емисия държавни ценни книжа за $ 30 млрд. от първокласния им AAA рейтинг на B+. До тази мярка ще бъде прибегнато ако до четвърти август емисията не бъде изплатена изцяло. Това може да се случи само ако Конгресът на САЩ приеме да бъде вдигнат лимита на допустимия държавен дълг.

Заплахата е много силна, защото има потенциала да подкопае възможностите на САЩ да заема ресурс от инвеститорите. По същество тя оказва натиск върху конгресмените по деликатния въпрос за натрупаните до тук дългове. Това е поводът от The Economic Times да потърсят изтъкнатия инвеститор Джим Роджърс, за да го попитат дали той приема заплахата на Фич и смята ли, че тя е реално осъществима. От отговорите му става ясно, че рейтингът на САЩ отдавна е трябвало да бъде понижен, а от централната банка спокойно може да се очаква и "Количествено улеснение" №3, защото печатането на пари е единственото, което ФЕД може да прави е това.

Ето и отговорите на Роджърс:

Разбира се, че смятам, че тази заплаха е осъществима. Какво всъщност ни казва Фич и какво точно очакват от агенцията? Америка вече трябваше да бъде с понижен кредитен рейтинг. Това трябваше да се случи още преди години. Агенциите бяха в грешка през последните 10 -15 години. В момента Америка е в банкрут.

В такъв случай можем ли да очакваме, че доларовият индекс има още да пада  спрямо основните валути, включително и спрямо швейцарския франк?

В момента от инвестиционна гледна точка може би е целесъобразно заемане на дълга позиция при долара, защото всички, включително и аз, са много песимистично настроени към него. Когато виждам, че 95 или 98% от хората са в мечо настроение, обикновено аз настъпвам и купувам. Аз имам експозиции в щатски долари и съм сигурен, че ще успея да ги продам. Ако доларът падне още, аз пак ще продам на загуба.

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише даде индикации, че ще има последващо увеличение на основната лихва в еврозоната. Съзирате ли някакъв опит за затягане на монетарната политика там, както и в развиващите се икономики и какъв би бил ефектът върху еврото на подобни политики?

Аз вярвам, че лихвата на ЕЦБ ще бъде повишена. Това би било добре за Европа, това би било добре и за света. Мога само да си мечтая, че господин Трише би управлявал централната банка на САЩ, най-малкото защото той знае откъде идва инфлацията по света. Европейската централна банка обаче върши по-добра работа от американската. Централната банка на Индия също върши много добра работа.

Много се очакваше от срещата на ОПЕК през миналата седмица, защото имаше предложение за увеличаване на добивите на петрол за пръв път от 20 години насам. Картелът обаче не успя да постигне съгласие по въпроса. Смятате ли, че ОПЕК в момента е разединен и е невъзможно в рамките му да се постигне консенсус?

Те винаги постигат консенсус на думи, но когато трябва да се подпишат публични ангажименти, винаги се мамят един друг. Аз не обръщам голямо внимание на ОПЕК, защото петролът в страните-членки на картела свършва. Не си губете времето да следите какво се случва с тях. Предполагам, че все нещо трябва да дават по телевизията, но ОПЕК не е и намек за онази сила, която беше някога. Пазарът е далеч по-важен в случая.

Как приемате разделението на фракциите в ОПЕК и потенциалът това да повлияе върху цената на петрола?

Не става дума за разделение в рамките на картела. Светът просто е пред ситуация, в която резервите от петрол се изчерпват. Цената на петрола ще продължи да е висока и ще става още по-висока.

Последните икономически данни от САЩ и Китай не бяха много позитивни. Какво ви прави впечатление там и как според вас цените на петрола ще се отразят върху показателите на икономиките, още повече, че във вашите очи цената на петрола ще расте?

Наблюдаваме забавяния в Китай. Тази страна се опитва да охлади икономиката си. Централната банка на Индия повиши лихвите си. Почти всички вече разбраха, че има инфлация. Когато свиеш разходите, това се отразява и на потреблението. Но в дългосрочен план е много важно какво ще бъде снабдяването със суровини, тъй като петролът свършва.

Петрол над $ 100 за барел е знак за висока инфлация. Виждаме го и по цената на златото и среброто. Вие лично като инвеститор бихте ли купувал злато и сребро на сегашните ценови равнища след силната волатилност на пазарите от миналата седмица и след като пазарите през последния месец отразиха някаква форма на субсидия?

Не и на сегашните равнища. Бих си купил малко сребро тази седмица, но ако цените паднат. Не бих желал да купувам злато на цена, която е върхова в историята му. Предпочитам да изчакам корекцията и ако тя настъпи, бих купил.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!