Финансовият министър на Великобритания Джордж Осбърн днес ще разкрие подробностите около най-голямата програма за съкращаване на бюджетните разходи, която страната е виждала от десетилетия – съобщава BBC. Очакват се за повечето правителствени отдели съкращения на разходите в размер на 25%, както и свиване на социалните придобивки.

Освен това се говори, че 500 000 работни места в публичния сектор ще бъдат съкратени до 2014 – 2015 г. Вчера стана ясно, че бюджетът за отбрана ще бъде намален с 8%. Армията ще бъде свита с 42 хиляди души.

Според други източници на британската медия, в някои департаменти съкращенията на разходите могат да достигнат 40%. Изключение от строгото рязане ще направи само здравеопазването. Образованието също ще се отърве сравнително по-леко.

Осбърн вече е предлагал да се спре изплащането на детски добавки за семействата с високи доходи. Освен това според него детски трябва да се плащат до 16 години, а не както сега до 18 години – но запознати твърдят, че тази мярка няма да бъде одобрена.

Според синдикатите, правителството „реже с трион пубичните услуги – не заради дефицит, а заради идеология“. Станало е ясно, че инвестицията на стойност 30 млрд. паунда за добив на електричество от приливи и отливи в устието на река Северн е отложена. Остава подкрепата за големи пътни проекти, както и за изграждането на синхотрон.