Лекар, наскоро завърнал се в Ню Йорк от Гвинея в Западна Африка, е дал положителен резултат за ебола. Според официалните данни той е бил в контакт с 4-ма души, които са под наблюдение от здравните власти в САЩ.

 

През изминалата седмица обаче заразеният Крейг Спенсър е посетил различни места в града, пътувал е и в метрото.

 

Евентуално разпространяване на смъртоносната болест в мегаполис като Ню Йорк ще има драматични последствия за целия свят. На практика пандемията няма как да бъде предотвратена.

 

Това, което спира разпространението на заразата в Африка е фактът, че вирусът до този момент поразява основно отдалечени населени места.

 

Европейският съюз реагира на заплахата, като обяви, че ще увеличи своята финансова помощ за борбата срещу болестта до 1 милиард евро. Сумата е безпрецедентна. Съобщението направи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Досега обемът на помощта възлизаше на 600 милиона евро, като 204 милиона от тях са осигурени само от Европейската комисия.

Освен това френският президент Франсоа Оланд съобщи, че на най-силно пострадалите от заразата африкански страни ЕС ще изпрати персонал, пари и средства за евакуация на лекари от поразените райони.