Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предупреди за възможни проблеми за Източна Европа заради финансовата криза в Гърция. България може да се наложи да направи големи фискални корекции.

Сред най-основните рискове за растежа в Централна и Източна Европа са „разпространението на проблемите извън Гърция, защото гръцките банки са много силни в Югоизточна Европа“, заяви ръководителят на изследователския отдел на ЕБВР Джеръмин Зетелмайер.

Друг рисков фактор би бил „бавното и колебливо възстановяване в еврозоната“, продължи експертът.

„Тези страни може да се наложи да разчитат по-малко на чуждестранно финансиране...и може да се наложи да открият пътя за вътрешни реформи..., но не виждам особен ентусиазъм за това в този момент“, заяви Зетелмайер.

По-рано тази седмица ЕБВР повиши прогнозите си за растеж за страните от бившия съветски блок. Зетелмайер заяви, че има „смесени новини“, идващи от тези страни.

„Капиталът нито изтича, нито се връща“, заяви той.

Въпреки че растежът се очаква да се увеличи или вече се е увеличил, лошата новина е, че безработицата се очаква да продължи да расте между 6,0 и 16%, предупреди експертът.

Единствените изключения са Словакия и Полша, които ще постигнат растеж от 4,0% и 3,6% през 2011 г.

Украйна, Румъния и България може да се наложи да направят големи фискални корекции, допълни той, но отбеляза че дясноцентристкото правителство в България изглежда „иска да извърши реформи“.