България е държава, на която се разчита да започне добив на природен газ, както и да изгради междусистемни връзки за пренос на синьо гориво със съседните държави. Това стана ясно по време на дискусия по въпросите на енергийната сигурност в региона.  Тя бе част от годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие, провеждаща се в Турция и бе посетена от енергийния министър на България Асен Василев.

След дискусиония панел Василев проведе кратър разговор с Ал Кук, който е вицепрезидент на проекта Шах Дениз, разработван от компанията Бритиш Петролеум, както и с Райнхард Мичек, който е изпълнителен директор на проекта Набуко.

На излитане от Истанбул българският министър изрази надежда, че до две седмици ще има новини около това кога пълният физически капацитет за износ на ток от България за Турция ще започне да се използва. В момента той е блокиран заради допълнителни тарифи, превръщащи износа на електроенергия неизгоден икономически.

Асен Василев каза още, че създаденият комитет между България и Турция, който да работи за отблокиране на енергийния износ, вече е започнал да работи активно, като са ясни хората, от които ще се очакват резултати.

14:20 часа

Европейската банка за възстановяване и развитие очаква понижение на икономическия растеж в Европа и по-чувствително забавяне на темпа в Русия и Полша, чиято слабост ще се отразява негативно върху цялостното представяне на региона. Прогнозата за България също се влошава.

Растежът в региона, в който банката оперира, ще се забави от 2.6% през миналата година до 2.2% през 2013-та година. Това е с близо един процентен пункт по-слабо от предходната прогноза, направена от банката през януари.

За България прогнозата е за растеж от 1% през тази година и 2.5% растеж през 2014-та година. За сравнение, януарската прогноза на ЕБВР бе 1.9% ръст на БВП за 2013-та година.

Прогнозата на ЕБВР за икономическия растеж може да намерите тук.

13:09 часа

Световната банка и Европейската инвестиционна банка са партньоарските институции, които заедно с Европейската банка за възстановяване и развитие стартират фонд, наречен Joint IFI Plan for Growth, който ще действа в централна и източна Европа. Целта на този фонд е да подпомага растежа и реформите във време, в което страните все още консолидират своите бюджети и страдат от слабостта на икономиките си. Това стана ясно от изказването на Сума Чакрабарти, президент на ЕБВР, с което той приветства участниците на 22-рата годишна среща на банката.

Той посочи, че корупцията продължава да бъде сериозен проблем в редица държави. "Тя трябва да бъде преодоляна, ако те искат да върнат инвестициите към предкризисните им нива", каза президентът Чакрабарти. "Ако правителствата и бизнесът се провалят в опита да подобрят инвестиционния климат в страните, ще им бъде трудно да се възползват от бъдещото съживяване на глобалната икономика", допълни още президентът на ЕБВР.

Чакрабарти посочи, че от началото на годината до сега ЕБВР е финасирала повече от 80 проекта за 1.7 млрд. евро. "Всяко евро, което инвестираме, е по-скъпо от всякога в това време на предизвикателства", каза още той в речта си.

Президентът на банката обърна внимание, че в много държави в момента се наблюдава по-слаба активност при инфраструктурните проекти. Една от причините за това е, че някои правителства са достигнали лимита на допустимите дългове, които могат да си позволят и повече не могат да инвестират в инфраструктура.

По-късно днес главният икономист на банката ще направи прогноза за икономическия растеж, която по думите на Сума Чакрабарти няма да е позитивна заради рязкото увеличение на безработицата.

11:35 часа

През 2012 година Европейската банка за възстановяване и развитие е реализирала печалба от 1 млрд. евро, а всички рейтингови агенции са потвърдили първокласния й ААА - рейтинг. "Ние всички можем да бъдем горди с тези постижения", каза Калин Христов, финансов министър в служебното правителство на България, който откри 22-та среща на Европейската банка за възстановяване и развитие, в качеството му на председател на Борда на директорите на банката.

Христов има честта да председателства международния форум, който се провежда в Истанбул и в който участие вземат политически лидери и финансисти от над 34 държави. Пред аудиторията той припомни, че изминалата 2012 година е била решителна за Европейската банка за възстановяване и развитие по отношение на ангажимента й към страните в преход, особено в региона на централна и източна Европа.

Христов посочи, че въпреки трудностите, през които преминаваха държавите, ЕБВР запази, при това за трета поредна година, размера на кредитирането, който е бил в обем от близо 9 млрд. евро. По-голямата част от тези средства (или над 80%) са били насочена към частни бизнес проекти, като общият брой на подкрепените проекти е бил близо 400.

"Европейската банка за възстановяване и развитие не е цифри, а промяната, която носи в живота на хората", каза Сума Чакрабарти, президент на ЕБВР в своето обръщение пред участниците в годишната среща на банката. Той съобщи, че заедно с партньорски институции банката създава съвместен фонд, който ще подпомага растежа и реформите в държавите, които в момента страдат от икономиите и консолидират бюджетите си.

 

09:52 часа

Страните от Централна и Източна Европа ще останат силно зависими от банковото кредитиране, като средствата, идващи от структурните фондове на Европейския съюз, ще продължат да текат със същата скорост и обем, както до сега. Регионът има да догонва страните от еврозоната и това ще се случи основно по пътя на инвестициите. Това показва проучване на италианската банкова група УниКредит, което бе представено в Истанбул като част от програмата на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Джани Франко Папа, директор на поделението на банката за региона на Централна и Източна Европа, цитира данни, според които Брутният вътрешен продукт на глава от населениетно в региона възлиза на една трета от средното ниво за еврозоната. Това показва потенциала, който страните от региона имат в догонването на стандарта на живот в останалата част от Европа.

Според Папа възстановяването на икономическия растеж в региона ще бъде движено повече от инвестициите, отколкото от потреблението. Те ще бъдат насочени основно към остарялата инфраструктура, която ще трябва да бъде подменена с нова, като се наблегне на развитието на последните технологии.

Регионът на Централна и Източна Европа остава силно зависим от банково кредитиране, но банките трябва да се изправят пред предизвикателството да кредитират адекватно потребителските потребности, каза Папа.

 

Външната търговия ще бъде ключов двигател за развитието на икономиката в региона, особено със страни като Германия, Русия, Италия, Китай и Холандия. В същото време тесните търговски връзки със страни от западна Европа ще водят до нестабилност за държавите от региона, показва анализът на УниКредит.

Според експертите на банката през следващите години в региона бизнесът ще е по-активен в получаването на кредити, отколкото домакинствата. За югоизточна Европа се очаква годишно ръстът на кредитиране за бизнеса да нараства със 7.1% в годините от 2013 до 2015, а след 2016 година растежът ще се ускори с по 9.6% годишно.

Банката намира, че структурните фондове на Европейския съюз са били полезни за развитието на икономиките в региона до сега. По изчисления на експертите в нея във времето от 2007 до 2013 г. в региона са получени 180 млрд. евро от структурните фондове на Европейския съюз. Подобен ще бъде темпът на финансово подпомагане и през 2014 - 2020 година, според прогноза на УниКредит.

 

09:43 часа

Започва годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие, на която тази година домакин е Турция. В Истанбул вече пристигнаха официалните лица, сред които държавни ръководители, банкери, бизнеслидери от 34-те страни в региона, в които ЕБВР оперира.

В конгресния център са Сума Чакрабарти президент на ЕБВР и главният икономист на ЕБВР Ерик Берглоф, които по-късно през деня ще направят изказвания за инвестиционните перспективи пред банката.

Българският министър на финансите в служебния кабинет Калин Христов също е участник в срещата и ще има честта да я ръководи.
 
Изборът на Турция като домакин на събитието не е случаен - това е втората по големина страна от гледна точка на инвестициите, насочвани от Европейската банка за възстановяване и развитие в региона през последните години.

По време на 22-рото издание на международната среща на ЕБВР се очаква да бъде представена новата линия, по която банката ще работи занапред, а именно по-активно кредитиране на държави от източното и южното средиземноморие - Египет, Мароко, Тунис и Йордания.