Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) повиши очакванията си за растежа на българската икономика през 2013 г.

От Финансовото министерство се похвалиха, че новата прогноза е за 1.9% ръст, докато през октомври 2012 г. очакванията са били за 1.6%. завишените очаквания съвпадат с планирания от правителството ръст на БВП.

Очакванията на анализаторите на ЕБВР са нарастването на икономическата активност в България да бъде над средното за страните от Югоизточна Европа.

От банката посочват, че икономическият растеж в региона, който включва още Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Румъния, Сърбия и Черна гора, е останал слаб през 2012 година.

"Доверието и инвестициите са все още на сравнително ниски нива, фискалната политика ограничава икономическата активност, а уязвимостта на финансовия сектор е значителна. Регионът е силно зависим от развитието на еврозоната, която е и основен търговски партньор. Държавите, чиито икономики са тясно свързани със страните от валутния съюз, ще продължат да отчитат слаб растеж", прогнозират от ЕБВР.

На фона на това, експертите отчитат, че фискалната позиция на България остава стабилна с минимален дефицит през 2012 г. В доклада се посочва още, че заради успешната емисия еврооблигации през юли 2012 г., страната ни разполага със значителни фискални и парични буфери, за да устои на евентуални бъдещи шокове.

Прогнозата на ЕБВР е близка и до актуалната оценка на Световната банка, която в последния си доклад прогнозира, че БВП на страната ни ще отбележи ръст от 1.8% през настоящата година.