С навлизането в рецесия рискът от дефлация става по-голям от опасността от нарастване на инфлацията в еврозоната. Коментарът направи Беноа Кьор, който е член на съвета на директорите на Европейската централна банка, в интервю за немският вестник Ди Велт.

 

В него финансистът коментира, че еврозоната не е далеч от рецесия. Ето защо опасността от дефлация е по-голяма, отколкото опасността от инфлация в момента. Когато се наложи централната банка да избира между по-висока инфлация и по-малък растеж, тогава ценовата стабилност ще бъде предпочетена, защото тя е приоритет, казва Кьор.

 

Кьор настоява още, че банката няма да се впуска в изкупуване на облигации на дадена държава, ако тя не даде заявка дори за минимална помощ от спасителните програми, в които участва Международния валутен фонд. "За мен лично е ясно: без участие на Международния валутен фонд, ние не трябва да купуваме никакви държавни облигации", казва Кьор. Той уточнява, че не е задължително фондът да участва финансово в програмата по начина, по който участва в директните спасителни фондове за държави, поискали помощ. Ролята на фонда е като наблюдател, редом до Европейската комисия, смята служителят на централната банка. Така ще бъде обезпечен обективен мониторинг, според него.

 

По темата "Гърция" представителят на Европейската централна банка каза, че ще продължи отпускането на спешни кредити за гръцките банки, заплашени от неплатежоспособност. Но това не бива да бъде грешно възприемано, настоява Кьор. "Трябва да е ясно, че централната банка няма да осигурява финансиране за държавите чрез пускане на печатницата за пари - нито директно, нито индиректно". Това означава, че ако се наложи отпускането на допълнителни спешни кредити за гръцките банки, то няма да бъде позволено със средствата да се купуват облигации.

 

Ако страните от Европейския съюз решат да дадат повече време на Гърция, за да изпълни поетите цели за фискална оптимизация, то самите тези страни трябва да решат помежду си как да наберат допълнителните средства, които това ще изисква, става ясно от интервюто.