Пътищата на президента на Европейската централна банка /ЕЦБ/ Жан-Клод Трише и председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке може и да се разделят след срещата на централните банкери, която ще се проведе по-късно днес в Страната на неограничените възможности, пише Bloomberg.

Заради по-бавният икономически ръст в САЩ Бернаке обяви на 10-ти август, че ФЕД ще запази размера на портфейла си от държавни облигации и ипотечни книжа, като постъпленията от книжата, чийто матуритет е настъпил, ще бъдат реинвестирани в още държавни дългови книжа. На другия полюс е мнението на Трише, който още на 5-ти август заяви, че икономическият ръст на еврозоната надминава прогнозите и вероятно ЕЦБ ще пристъпи към оттеглане на стимулите, макар и малко по-късно през месеца Алекс Вебер от банката да заяви, че стимулите за банките ще останат поне до края на годината.

Различията между двамата топ банкери ще се видят ясно на симпозиума в Джаксън Хоул, който ще продължи до края на седмицата.

Анализатори коментират, че в момента ЕЦБ обмисля точното време за оттегляне на извънредните стимули, а ФЕД – точно обратното: чуди се какво още да направи, за да избегне нова икономическа буря. Оптимизмът на Трише и опасенията на Бернанке пък могат да се отразят благотворно на еврото и да подкопаят устоите на долара.

Изявленията и на двамата се очакват днес по-късно следобяд. Накрая, обаче, може и да се окаже, че различията са по-скоро в тона на изказванията им, но не и в действията, които двете ключови централни банки ще предприемат в подкрепа на икономиките.