Бунтовете в Близкия Изток и Севрна Африка поставят в още по-неблагоприятна позиция периферията ан еврозоната, коментира MarketWatch. Макар че заплахата не идва директно от колонката на бензиностанцията, рискът за страни като Италия и Испания е напълно реален. Той идва всъщност от нарастващата вероятност Европейската централна банка да повиши лихвите си.

Засега по-скъпият петрол не изглежда да оказва особено въздействие върху крехкото икономическо възстановяване на Испания и Португалия, които трудно излизат от рецесията. Нито пък да затрудни сериозно по-бързо напредващата Италия. Макар и да се покачват, цените на горивата не се отклоняват твърде много от трендовата линия.

Според анализатори, прякото следствие на скъпия петрол върху забавяне на икономиката може да се усети чак при цени от 140 – 150 долара за барел. Но много по-бърз ефект ще имат неблагоприятни решения на европейско равнище, които биха засегнали страните в дългова криза.

По-скъпият петрол може да увеличи сметката на Испания за гориво с 6 млрд. евро годишно. В противодействие на това, правителството реши да въведе по-строга забрана за максимална скорост: от 120 на 110 км/ч, намали цената на жп превозите и увеличи дела на биогоривата.

Коментаторите кат цяло намират това за глупаво. Проблемът на Испания не е в горивата, а в бавния темп на излизане от рецесията, счита професор по икономика в Мадрид. Ако еврозоната се е възстановила на 45%, то Испания е извоювала едва 10% от рецесията.

Италия има повече трудности, произтичащи от сблъсъците в Либия, тъй като взима оттам повечето си петрол. Така или иначе, проблемите няма да са за някой изолирано, а за целия регион в Европа: цена от 120 долара за барел, ако се задържи през тази и следващата година, ще свие икономическия растеж до 1%, тоест ще се оправим много по-късно, отколкото очаквахме.

Но нещата ще станат далеч по-лоши, ако ЕЦБ реши да вдигне лихвите си. Това според някои икономисти ще е факт по-скоро, отколкото си мислим. Централната банка има сложна задача, тъй като управлява монетарната политика на цялата еврозона. Силният растеж и назряващата инфлация в Германия и околните страни прави вдигането на лихвите там оправдано.

В Белгия например заплатите са пряко свързани с инфлацията и там има предпоставки да се развива инфлационната спирала. Но в страните от периферията нещата не стоят така и нещата за тях могат да се влошат чувствително, ако ЕЦБ затегне монетарната си политика.

Има и експерти, които твърдят, че Трише и компания не са толкова глупшави и добре различават инфлацията, които идва от намаляване на предлагането и инфлация, произтичаща от увеличаване на търсенето. Вдигане на лихвите е подходящо във втория случай, а в момента се намираме в първия.