Европейските икономики могат само да очакват началото на съживяването си през 2010 г., прогнозира Европейската централна банка.

Тази година глобалното търсене вероятно ще остане много слабо, тъй като икономиките по света, включително и еврозоната, преживяват "сериозен спад", посочва ЕЦБ.

Банката вече свали лихвените проценти до рекордни минимуми, като основната лихва падна в началото на април с 25 базисни пункта до 1.25%, но въпреки това лихвите в Европа остават значително над тези в Съединените щати, Великобритания и Япония, която по традиция е с лихви близки до нулата.

Според анализатори ЕЦБ е разделена на две за начина, по който трябва да се действа на фона на задълбочаващата се рецесия. Докато Германия е против изкупуването на корпоративен дълг и падането на лихвите под 1%, на обратната страна е представителят на Гърция.

Днес Bloomberg съобщава, че членът на съвета на ЕЦБ Евалд Новотни смята, че въпросът с падането на лихвите под ниво 1% все още е открит за дискусия и, че купуването на корпоративен дълг е разумна мярка.

Моето лично мнение е, че лихвата не трябва да пада под 1%, но това е въпрос, който е отворен за дискусия, споделя в телефонно интервю Новотни, който е и ръководител на австрийската централна банка. Според банкера, покупката на търговски книжа и корпоративни облигации е разумна и ефективна мярка, но допълва, че те не могат да се въведат веднага, защото процесът отнема време.