През изминалата седмица нямаше сериозни движения на валутните пазари.

Продължи корекцията на еврото, като доларът поскъпна спрямо единната валута до ниво 1.4529 в четвъртък. А най-високото равнище на курса евро/долар през седмицата беше 1.4770 долара за евро. Тези стойности обаче са абсолютно в рамките на нормалните движения.

По-интеренсното на валутния пазар може би беше движението на паунда спрямо еврото. Където бяха достигнати нива на съотношението евро/паунд от 0.7240, които са най-високите за еврото спрямо паунда от 2003 г. насам.

Движението специално при евро/паунд бе изцяло продиктувано от решението на Банк ъф Ингланд да намали лихвите с 25 базисни точки, като движението почна един-два дни преди самото решение от четвъртък, заради очакванията за подобно действие на централната банка на Великобритания. След като стана факт това решение, в общи линии курсовете се задържаха около нивата 0.7220-0.7230.

Що се отнася до причините за корекцията на курса евро/долар, това е нормална пазарна корекция, не е съществена и не е продиктувана от някакви новини.

По-интересно за отбелязване е когато пазарът достигна нива от 1.4529. Тогава излязоха коментари от Европейската централна банка, като се оказа, че на тяхното заседание /в сряда/ е имало гласове в посока на повишаване на лихвите. Което предопределя, че на ЕЦБ ще и бъде доста по-трудно от колкото на другите банки да мине към някакво намаляване на лихвените равнища. И това естествено, веднага се отрази на курса, и еврото поскъпна над 1.46, като в петък достигна 1.4660.

Генерално доларът си остава под напрежение и трендът е за падане на щатската валута и покачване на еврото.

Лично аз не очаквам през тази седмица някакви големи движения. Не очаквам и нови високи нива на еврото спрямо долара. Но като цяло трендът е непроменен.

През настоящата седмица пазарът ще следи заседанието на Федералния резерв, което ще се проведе на 11 декември. Повечето очаквания са за намаляване на лихвите, така че не вярвам това да се отрази съществено на курса, защото намалението вече е калкулирано в съотношението на валутите.

*Авторът е главен дилър в СИБанк