Управителят на Европейската централна банка Марио Драги заяви пред лидерите на държавите от еврозоната, че ЕЦБ ще направи всичко необходимо, за да поддържа гръцките банки до неделя. Това оповести германският канцлер Ангела Меркел.

Тя подчерта, че не е особено оптимистична относно шансовете за решение, но извънредната среща на лидерите на Европейския съюз вече е насрочена, тъй като "ситуацията е твърде опасна". Меркел подчерта, че няма да се обсъжда въвеждането на паралелна валута в Гърция.

Премиерът Алексис Ципрас трябва до петък да представи новото предложение, но Меркел заяви, че се надява да получи разумен план за реформи още в четвъртък, за да може той да бъде гласуван от гръцкия парламент още тази седмица.

Днес Кристиан Ноайе, член на управителния съвет на ЕЦБ и управител на централната банка на Франция, коментира, че гръцките банки не могат да оперират на европейска издръжка за неопределено дълго време.

Той подчерта, че неделя е крайният срок за Гърция да постигне ново споразумение за получаване на спасителна помощ. Ако няма сделка дотогава, гръцката финансова система ще бъде оставена да колабира, подчерта Ноайе.

Междувременно днес Гърция отправи официална молба за нов спасителен заем от Европейски механизъм за стабилност. Групата на финансовите министри от еврозоната трябва да обсъди искането, което формално е адресирано до нейния председател Йерун Дайселблум.