Шефът на Европейската централна банка Марио Драги реши да не гърми един от малкото останали патрони в самото начало на 2012 г., която се очаква да е доста трудна за еврозоната.

Както очакваше пазарът, ЕЦБ оставя без промяна основната си лихва, която в момента е 1% и е рекордно ниска.

Без промяна е и лихвата на маргиналните кредитни операции /1.75%/ и на депозитите в ЕЦБ /0.25%/.

След 45 минути президентът на ЕЦБ ще даде пресконфенреция.

14:15 часа

Както се очакваше от почти всички анализатори, централната банка на Великобритания днес остави без промяна основната си лихва, на ниво от 0.5%.

Остава без опровержение очакваното от пазара удължаване на програмата за количествени улеснения след началото на февруари. Експертите твърдят, че по този начин Bank of England ще се опита да спре дефлационната спирала в икономиката.

В краткото прес съобщение на централната банка се посочва, че програмата за изкупуване на активи ще бъде преразгледана. Засега обаче тя си остава в обхвата на 275 млрд. паунда /420 млрд. долара/.

Деветимата членове на комисията по монетарна политика държат лихвите в страната на рекордно ниските 0.5% от март 2009 г. насам. Британският паунд се търгува спрямо долара на USD 1.5353.

От октомври насам централната банка изкупува от пазара облигации за 5.1 млрд. паунда седмично. Когато обхватът на програмата приключи след месец, водещите експерти твърдят, че BOE ще продължат да наливат ликвидност на пазара.

Официалната статистика заяви, че през ноември промишленото производство на Острова е паднало с 0.6%.

От ЕЦБ се очаква да остави непроменена основната си лихва и да не пристъпва към количествени улеснения.