Тракия икономическа зона се очертава като един от най-големите инвестиционни проекти на България, коментира за Дарик министърът на икономиката Божидар Лукарски.

По думите му достатъчно красноречиво за успешното й развитие говори фактът, че досега са привлечени над 100 инвеститори, от които 80 са чуждестранни. Той уточни, че е изключително впечатлен от мащаба на дейността на ТИЗ и приветства идеята потенциалните инвеститори да бъдат насочвани в зоните според сектора, в който се развиват.

За производство се използват най-вече Индустриални зони Марица и Куклен, за дейности, свързани със земеделието - Агроцентър Калояново, а за образование и иновации - високотехнологичен център "Тракия" и Парк "Образование и високи технологии", каза още в специално изявление по темата министър Лукарски. Той смята, че влиянието на "Тракия икономическа зона" ще е благоприятно за региона и ще спомогне за насърчаването на заетостта, предприемачеството и иновациите.

Пловдив е и сред лидерите по привличане на преки чуждестранни инвестиции, каза още министърът, а в номинално изражение създавания БВП е най-голям в област Пловдив след София град.

Българската агенцията за инвестиции, както и Агенцията за малки и средни предприятия, също активно ще работят за подкрепа на всеки инвеститор в Пловдив и областта, обещават от министерство на икономиката. Регионални звена на двете агенции ще бъдат създадени най-вероятно през 2016г., уточни пред Дарик министърът.

Божидар Лукарски отбеляза и няколко основни промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които ще облекчат бизнеса. Частично ще бъдат възстановявани направените инвестиционни разходи за осигурителни вноски. Предвижда се да се въведе и електронно провеждане на процедурите по обществени поръчки, както и на други ключови електронни услуги, за да се намали осезаемо административната тежест.

Друг основен приоритет на министерството в момента е оптимизиране работата на търговските представителства, с цел привличане на повече инвеститори, в индустриалните зони на територията на България, каквато е "Тракия икономическа зона".