Едно едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш – тази мисъл на Николай Хайтов в пълна сила важи и за опитите на управляващите да подобрят бизнес средата у нас. С последния пакет от данъчно-осигурителни промени правителството реши да удовлетвори две от исканията на бизнеса – да въведе единна данъчно-осигурителна сметка и да намали наказателната лихва за просрочени осигуровки. Реални стъпки към подобряване на бизнес средата у нас ли са тези действия или намигване към бизнеса заради предстоящите парламентарни избори догодина?

Държавата може да не възстановява ДДС на бизнеса в срок или да бави преводите за здравните и осигурителните вноски заради единната данъчно-осигурителна сметка, която бе въведена с промените в Закона за ДДС, гласувани на първо четене в парламента. Това е едно от основните опасения и на бизнеса, и на опозиционни политици. Въпреки че за въвеждането на т.нар. единна сметка бизнесът настоява отдавна и припознава идеята като своя, съществуват рискове при изпълнението на идеята на практика.

„Лошото в този живот е, че и най-добрата идея може да бъде опорочена”, заяви за Дарик председателят на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров. „Аз съм искал единна сметка, за да може бизнесът да не плаща с много нареждания, което е логично и е добра европейска практика. Ако се направи по неправилен начин ще бъде много жалко”, категоричен е Димитров.
Проблемът идва, ако един работодател преведе част от дължимите осигуровки и данъци по сметката, а не цялата сума към хазната за определен период. Тогава държавата ще разпределя по приоритети сумите по различните сметки и може да се окаже, че фирмата е искала да покрие определено задължение, но държавата е счела друго за по-важно и е удържала сумата по съответното направление. Според Мартин Димитров има опасност „да не се отчитат добре здравните осигуровки или да не се разпределя пропорционално плащането, така че да се окаже, че си платил едно, а не друго, когато не си платил цялата сума и това да е предпосавка да не ти възстановяват ДДС навреме”. 

Забавеното възстановяване на ДДС и единната сметка

Забавеното възстановяване на ДДС не е проблем на единната данъчно-осигурителна сметка, категоричен бе пред Дарик изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. По думите му опасенията, че ще има проблем с данъчния кредит, не трябва да се отнасят до въвеждането на единната сметка, а до поведението на държавата.

Данев е убеден, че с цел да се избегнат неточности за какво е направен превод по единната сметка, бизнесът ще бъде по-дисциплиниран в плащанията си.
„Не може да не бъдем доволни, след като платежните нареждания се свеждат до едно – две, а досега попълвахме десетки нареждания”, допълни Божидар Данев.

Малката – голяма победа

Едни от основните противници на идеята за въвеждането на единната данъчно-осигурителна сметка бяха пенсионнити фондове, тъй като се опасяваха, че вноските за втора пенсия така и няма да стигнат до тях. Основания за притеснение будеше и фактът, че и сега от Националната агенция за приходите бавят преводите на тизи вноски, въпреки че в приходната агенция имат специална сметка за тях. Преди време в интервю за Дарик Даниела Петкова, член на УС на Асоциацията на частните пенсионни фондове, заяви, че държавата бави преводите към фондовете заради грешки, допускани от работодателите в платежните нареждания. Ако един работодател направи пропуски в данните на един служител обаче, от НАП бавят цялата партида, а по този начин се забавят средствата по персоналните партиди на хората. В момента по правило работодателят превежда всички осигурителни вноски към НАП, а от приходната агенция разпределят по направления нужните пари – т.е. част от осигурителните вноски отиват към НОИ, а друга – към универсалните или професионалните пенсионни фондове.

На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество от началото на октомври бе договорено вноските за втора пенсия да бъдат извадени „пред скоба” за преводите по единната данъчно – осигурителна сметка и те да се правят с друго платежно нареждане. Целта е държавата да няма механизъм да забави превода към фондовете.

Остава обаче въпросът как тази идея се вписва в тезата на финансовия министър Симеон Дянков, изказана в „Седмицата” на Дарик, че след време потребителят трябва да има право на избор – дали да се осигурява за втора пенсия в НОИ, или да остави партидата си в частен пенсионен фонд. И ако това е намерение за следващ мандат, проблемът със забавените преводи към универсалните и професионални фондове е в настоящия. Т.е. можем ли да сме сигурни, че като парите за втора пенсия ще отиват в отделна сметка, проблемът със забавените преводи ще бъде решен? А от нередовните постъпления в индивидуалните партиди губят най-много бъдещите пенсионери.

*

Прочетете и коментарите на депутати и икономисти по темата за единната сметка.