„България е единствената държава в ЕС, която няма праг за плащане в кеш, казва пред бТВ директорът на НАП Красимир Стефанов. Той е научил този факт наскоро в Естония, където е присъствал на европейска среща на ръководителите на приходните агенции.

„По отношение на банковата тайна на съвещанието на върха в Естония разбрах, че ние сме единствената приходна агенция, която няма достъп до банковите сметки, включително и на физическите лица. Това, което правим в момента, е да уеднаквим данъчното законодателство с европейското", посочи Стефанов.

„Това не значи, че достъпът до банковите сметки ще е безразборен и всеки данъчен ще има достъп до банковите сметки", уточни шефът на НАП.

От данъчните проверки на футболните клубове има пряк фискален ефект, похвали се Стефанов. „Счетоводството не е най-силната страна на този бранш, но го дисциплинирахме“. Досега проверката на футболните клубове от А група - и собственици, и футболисти, е донесла на хазната 8 млн. лева.

„На всички е ясно, че през последните 20 години укриването на данъци е станало национален спорт", отново повтори Стефанов. „Но тази година се вижда, че има работеща данъчна администрация", изтъкна той. „Със сигурност ще бъдат изпълнени планираните над 12 млрд. приходи от данъци", подчерта Стефанов като повтори думите си от изслушването в Бюджетната комисия в Народното събрание.