Колите втора ръка да се продават с една година гаранция. Такава идея обмислят от Асоциацията на вносителите на автомобили, съобщи вчера зам.-председателят на организацията Любомир Доросиев.

Дългосрочните гаранции ще се дават за коли, чиито фабрични са изтекли и нямат надвишен определен пробег километри.

Според Доросиев за някои автомобили гаранциите могат да стигнат до две години. В момента асоциацията води преговори със застрахователни фирми, като идеята е търговците да купуват пакет за определен брой коли, на които могат да гарантират добро техническо състояние.

„Продуктът е нов, искаме да го изпитаме

за да видим дали има смисъл. В Германия има такава практика, но част от застрахователите са били крайно некоректни към търговците, затова искаме да проверим как ще тръгнат нещата”, обясни той. Колите ще бъдат разделени на различни категории и срокът на гаранцията ще зависи от годината на производство и пробега километри.

Десет дни след като транспортното министерство и асоциацията подписаха меморандум за гаранциите на стари автомобили, министър Александър Цветков направи проверка на системата и се похвали, че

пазарът у нас е станал по-европейски

Той обясни, че с въвеждането на гаранциите потребителят вече има избор каква кола да купува. По повод прогнозите за скок на цените министърът заяви, че отново става дума за избор, но от страна на търговците.

„Колите с гаранция са обслужени и готови да излязат на пътя. Голяма част от произшествията стават заради необслужени автомобили в лошо техническо състояние. Смятам, че с по-добрите автомобили ще намалеят и тези инциденти”, коментира той.

Цветков заяви още, че само за седмица членовете на асоциацията са се увеличили с 10% и това също е показателно.