Финансовият министър на ФРГ Волфганг Шойбле предлага план, с който ще се позволи на различните региони в страната да определят по свое усмотрение размера на подоходните данъци, чрез възможност за въвеждане на допълнителна данъчна ставка. По този начин Шойбле се опитва да подобри финансовото положение на градовете и общините, но последиците могат да се окажат далеч по-значими – коментира Spiegel.

Идеите на Шойбле за „комунален подоходен данък“ могат много скоро да се превърнат в реалност, като вече се дискутират в сдруженията на общините. Ако министърът успее да се наложи, всеки град или община ще може да определя собствена добавка върху подоходния данък. Очакваният ефект е, че по-богатите градове ще могат да облагат населението с по-нисък данък и така ще се превърнат в още по-притегателни центрове за богатата прослойка.

Подоходният данък ще се раздели на две съставни части. Едната ще отива във федералните провинции и в държавата, дргуата в общините. Първоначално ще бъде понижен федералният данък: от сегашните 14 до 42 процента на 12 – 36 процента /данъкът върху доходите е прогресивен в Германия/.

Върху тази база общините ще определят своята надбавка. В крайна сметка един богат град, който се самоиздържа, може да доведе данъчната тежест до 37% за най-богатите, докато бедният град, който има нужда от пари, може да ги обложи общо с до 45%.

Досега общините в Германия разчитаха за финансирането си предимно на патентните данъци, но те дават силно различни приходи в периоди на подем и спад на конюнктурата. Шойбле се зарича, че с новата система финансите в регионите значително ще се подобрят. Но редица представители на местната валст остро възразяват: който има нужда от пари и бъде принуден да вдига данъците, ще отпъди богатите групи и така ще затъва повече и повече.

Но анализаторите предвиждат, че градовете няма да се съпротивяват твърде дълго. Защото Шойбле им е подготвил и приятна изненада – държавата оттук насетне ще поеме разходите за социални грижи на хората над 65 години, които нямат собствени източници на доходи. Доскоро това разходно перо на стойност 4 млрд. евро за Германия излизаше от джобовете на общините.

Шойбле предлага освен това държавата да се заеме с повече социални плащания, но в замяна на това да повиши данъка върху добавената стойност. Като цяло, той предлага местната валст да има повече власт както при събирането на приходи, така и в избора на начини за разпределянето им. Наскоро стана ясно, че приходите от данъци в Германия през 2012 г. ще се окажат с 61 млрд. евро повече, отколкото доскоро се очакваше.